Antena 3 CNN Externe Raport ONU: Iran ar putea ascunde informaţii despre alte unităţi nucleare

Raport ONU: Iran ar putea ascunde informaţii despre alte unităţi nucleare

Raport ONU: Iran ar putea ascunde informaţii despre alte unităţi nucleare
Sursa foto: iran nuclear
17 Noi 2009   •   15:45

Organsimul nuclear al ONU a arătat, luni, într-un raport că admiterea atât de târzie a Iranului cu privire la al doilea sit de îmbogăţire a uraniului ridică îngrijorări internaţionale că republica islamică ar putea ascunde mai multe informaţii despre unităţile nucleare.
Iran a admis, în septembrie, existenţa unei locaţii de îmbogăţire a uraniului lângă oraşul Qom în septembrie, iar inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au primit acces la unitate luna următoare, care au subliniat că s-a ajuns într-un stadiu avansat al construcţiei.
"Agenţia a arătat Iranului că declaraţia sa despre noua unitate reduce nivelul de încredere în absenţa unor alte locaţii nucleare în construcţie şi ridică semne de întrebare dacă mai sunt şi alte unităţi nedeclarate ," se arată în raport.
Potrivit acestuia , Iran au declarat AIEA că a început construcţia în 2007, dar inspectorii cred că proiectul a fost demarat în 2002, întrerupt în 2004, şi reluat în 2006.
Raportul mai arată că tehnicienii iranieni au mutat echipament tehnic avansat în locaţia anterior secretă unde ar trebui intre în funcţiune în 2011 . Deşi nu se oferă detalii despre capacitatea noii fabrici, un oficial internaţional arăta că noua locaţie ar urma să producă circa o tonă de uraniu îmbogăţit pe an.
Agenţia oficială de presă IRNA scria că Iran ar putea fi de acord cu acordul ONU de a trimite uraniul pentru procesare spre Europa, dacă primeşte mai înainte uraniu pentru reactorul său de cercetare.
Principalul consilier al preşedintelui iranian, Parviz Davoudi, sublinia că Teheran doreşte să primească 20% din uraniul îmbogăţit înainte de a trimite uraniul slab îmbogăţit spre Rusia şi Franţa.

Antena3.ro

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close