Antena 3 CNN Externe Raport: Vasul sud-corean, scufundat de ?torpile umane? ale Phenianului

Raport: Vasul sud-corean, scufundat de ?torpile umane? ale Phenianului

Raport: Vasul sud-corean, scufundat de ?torpile umane? ale Phenianului
Sursa foto: corea Cheonan
23 Apr 2010   •   00:38

Un vas militar sud-coreean a fost distrus de o echipă sinucigaşă de elită nord-coreeană de ?torpile umane? la ordinul liderului de la Phenian, potrivit unor rapoarte militare.
Atacul asupra navei de 1220 de tone Cheonan, ce s-a scufundat pe 26 martie, ducând la moartea a 46 din cei 104 membri ai echipajului, a survenit ca gest de răzbunare pentru o dispută între nave de război ale celor două state în noiembrie anul trecut, susţine Coreea de Sud.
Guvernul sud-coreean a refuzat să comenteze oficial relatările, dar ministrul Apărării, Kim Tae Young, declara în faţa parlamentului că armata consideră că scufundarea a fost un act deliberat al Phenianului.
Oficiali din spionajul armatei susţin că au avertizat anterior guvernul în acest an că Phenianul pregăteşte un atac sinucigaş submarin asupra unei nave sud-coreene.
"Spionajul militar a făcut raportul şi l-a trimis biroului prezidenţial şi ministerului Apărării imediat după scufundarea Cheonan, care era clar opera armatei Coreii de Nord. Submarinele nord-coreene sunt toate înarmate cu torpile cu focoase de 200 kilograme", arăta o sursă militară .
Experţii care au examinat vasul, ce s-a scufindat în Marea Galbenă, susţin că explozia s-a produs în afara calei, exluzând posibilitatea unui accident.
Oficiali nord-coreeni care au fugit în Sud, dar încă au contacte cu armata de la Phenian declară că au aflat că atacul a fost efectuat la ordinul lui Kim şi a implicat o unitate de 13 soldaţi special antrenaţi şi mini-submarine.
Submarinele au fost manevrate aproape de ţintă şi detonate, probabil cu tot cu echipaje. Este posibil însă ca atacatorii să fi folosit şi bombe cu ceas.
Phenianul a negat orice implicare în scufundarea vasului.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: coreea de sud Coreea de Nord
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close