Premierul Alexis Tsipras le cere din nou alegătorilor să spună "NU" condiţiilor cerute de creditorii externi.
La rândul lor, vest-europenii avertizează că un vot negativ la referendum poate însemna excluderea Greciei din zona euro.
Într-un nou interviu televizat, Alexis Tsipras a afirmat că un "NU" hotărât la referendum "va cutremura Europa", dar va fi benefic pentru Grecia.
Premierul a adăugat că doreşte rămânerea Greciei în zona euro, dar partenerii săi europeni susţin că ţara riscă să piardă acest statut în cazul unui "nu" la referendum.
"Dacă oamenii vor spune "nu vrem asta", atunci nu va mai exista nicio bază. Nu numai pentru un nou program de ajutor, dar se va pune foarte serios întrebarea dacă mai există vreo bază pentru rămânerea Greciei în zona euro". a spus preşedintele Eurogrup.
Duelul declaraţiilor nu face decât să amplifice confuzia alegătorilor care trebuie să se pronunţe, duminică, asupra viitorului economic al ţării lor.
Un raport al FMI, publicat acum dar elaborat înaintea eşecului negocierilor cu finanţatorii internaţionali, a încins şi mai mult spiritele. Fondul avertizează că, pentru a evita prăbuşirea financiară, Grecia are nevoie atât de o reducere a datoriei cât şi de un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro, până în 2018. Guvernul susţine că raportul îi justifică poziţia, deoarece confirmă că datoria este nesustenabilă iar aşa-zisele "planuri de salvare" din ultimii ani au eşuat.
Dar documentul FMI precizează că măsurile cabinetului lui Tsipras au agravat şi mai mult situaţia, deoarece au creat "un nou gol financiar".
Ministrul finanţelor dă asigurări că băncile se vor redeschide marţi, chiar dacă votul va fi negativ. Dar tot el recunoaşte că guvernul analizează "introducerea unui vehicul monetar paralel", cu alte cuvinte o nouă monedă, ceea ce ar însemna, practic, ieşirea din zona euro.