Antena 3 CNN Externe Rebelii din Libia au capturat oraşe strategice în jurul capitalei Tripoli

Rebelii din Libia au capturat oraşe strategice în jurul capitalei Tripoli

Rebelii din Libia au capturat oraşe strategice în jurul capitalei Tripoli
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de N.B.    |    17 Aug 2011   •   17:15

Reprezentanţii NATO susţin că rebelii din Libia au preluat controlul mai multor oraşe strategice, care vor facilita asaltul capitalei Tripoli. Teritoriile cucerite de forţele armate ale opozanţilor lui Muammar Gaddafi sunt cele mai importante victorii din ultimele luni, consideră analiştii militari, citaţi de BBC.

Luptele din Libia se dispută, la momentul actual, la aproximativ 40 de kilometri de Tripoli. La vest, rebelii au avansat cptre oraşele Sorman şi Zawiya, situate pe coastă, între capitală şi graniţa cu Tunisia. La sud, trupele rebelilor raportează că au reuşit să ajungă în oraşul Gharyan.

Capturarea oraşelor, pe lângă apropierea de Tripoli, înseamnă avantaje strategice pentru rebeli: Zawiya este singura rafinărie de petrol funcţională pe care o controla Muammar Gaddafi, şoseaua de coastă reprezintă un traseu important pentru petrolul adus din Tunisia, în timp ce o rută pentru petrol trece la sud ed Gharyan. Astfel, dacă rebelii reuşesc să păstreze controlul asupra oraşelor, cele două rute de alimentare, vitale pentru Gaddafi, vor fi dezafectate.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close