Antena 3 CNN Externe Ţara care începe recuperarea unei comori fabuloase de 20 de miliarde de dolari. Se află la bordul unei corăbii scufundate acum trei secole

Ţara care începe recuperarea unei comori fabuloase de 20 de miliarde de dolari. Se află la bordul unei corăbii scufundate acum trei secole

O legendară comoară aflată pe fundul mării va fi scoasă la suprafaţă în urma unui amplu efort naţional. Aurul şi pietrele preţioase de peste 20 miliarde de dolari se află pe fundul mării de trei secole.

Ţara care începe recuperarea unei comori fabuloase de 20 de miliarde de dolari. Se află la bordul unei corăbii scufundate acum trei secole
Sursa foto: Profimedia, Presedintia columbiana
de Alexandra Dima    |    25 Feb 2024   •   17:19

Columbia a anunțat începerea recuperării comorii de 20 de miliarde de dolari aflate la bordul legendarului galion spaniol San José. Epava, scufundată acum trei secole, conține o comoară impresionantă, inclusiv 11 milioane de monede de aur, smaralde și alte pietre prețioase.

Galionul San José a fost scufundat de flota engleză pe 7 iunie 1708, în timpul războiului pentru succesiunea la tronul iberic. Descoperită în 2015 în largul coastei Cartagenei, epava navei conţine una dintre cele mai mari comori coloniale și trebuia să finanțeze conflictul regelui Filip al V-lea.

Vezi mai jos GALERIA FOTO cu imaginile subacvatice ale epavei situate la peste 900 de metri adâncime

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Locul unde se află comoara este secret de stat

Recuperarea acestei comori de către Columbia reprezintă nu doar o realizare istorică remarcabilă, ci și o oportunitate economică semnificativă pentru țară. Este impresionant faptul că guvernul din Bogota a anunțat intenția de a începe recuperarea obiectelor din epavă, inclusiv piese de ceramică, cu atenția necesară pentru a nu deteriora şi mai mult ambarcaţiunea.

Această inițiativă ar putea aduce beneficii culturale și financiare semnificative pentru Columbia și poate reprezenta o oportunitate unică pentru cercetarea istorică și arheologică în regiune, notează La Repubblica.

"Sunt descoperiri importante care garantează protecția galionului San José și avansează procesul ulterior de extracție, în același timp păstrând titlul de sit de patrimoniu mondial sub custodia noastră”, a declarat anterior președintele columbian.

Fotografiile au fost făcute la peste 950 de metri adâncime, deși locul în care se află epava este secret de stat pentru a proteja galionul San José de vânătorii de comori ilegali, potrivit HeritageDaily.

Ultimele zile ale galionului San José

San José a fost un galion cu 64 de tunuri și trei catarge din cadrul Marinei spaniole, construit de Pedro de Aróstegui la șantierul naval din Mapil, Usurbil, Gipuzkoa, Spania. Nava cu pânze a făcut parte din flota Spaniei în timpul Războiului Succesiunii Spaniole, sub direcția generalului José Fernández de Santillán, Conte de Casa Alegre.

În timpul ultimului său voiaj, galionul San José a pornit ca navă-amiral a flotei din Portobelo, Panama în direcția Cartagena, Columbia, fiind însoțit de trei nave de război și 14 vase comerciale spaniole.

Flota a întâlnit o escadrilă britanică în apropiere de Barú, fostă peninsulă la sud de Cartagena, fapt ce a dus la bătălia cunoscută drept Acțiunea lui Wager. În timpul bătăliei, magaziile cu praf de pușcă au fost detonate, astfel distrugând și scufundând nava cu o parte din echipaj și încărcătura de aur, argint, smaralde și bijuterii. Astăzi, încărcătura ar ajunge undeva la 14,43 de miliarde de dolari, tocmai de aceea unii consideră că nava scufundată este „Sfântul Graal” al epavelor, potrivit Descoperă.ro.

×
Subiecte în articol: Columbia comoara San Jose
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close