x close

Religia ar putea dispărea în nouă ţări din lume

de Antena3.ro    |    23 Mar 2011   •   12:04
Religia ar putea dispărea în nouă ţări din lume 429 Foto: memegenerator.net

Un studiu bazat pe datele de recensământ colectate din nouă ţări ale lumii, arată că religia ar putea fi sortită extincţiei în statele respective, relatează BBC. Experimentul a scos la iveală faptul că tot mai mulţi oameni susţin că nu au nici o afiliere religioasă, numărul acestora crescând constant în ultimul secol.

Cele nouă ţări unde a fost desfăşurat studiul sunt: Olanda, Elveţia, Noua Zeelandă, Irlanda, Australia, Canada, Austria, Republica Cehă şi Finlanda. Dintre ele, ţările cu cel mai mare număr de persoane care nu sunt afliate vreunei religii s-a dovedit a fi Republica Cehă, cu un procent de 60% şi Olanda, cu 40%.

Modelul folosit în analiză de către cercetători e similar cu cel al unui studiu desfăşurat în 2003, care încerca să clarifice de ce unele limbi din lume sunt mai puţin vorbite decât altele. Rezulatul a fost că grupurile sociale care au mai mulţi membri sunt mai atractive şi că toate grupurile sociale au un anumit statut social şi utilitate.

"De exemplu, în cazul limbilor vorbite, poate fi de o mai mare utilitate şi un mai bun statut să vorbeşti spaniola decât limbile moarte Quechuan din Peru şi, în mod similar, există un anumit statut vizat şi o anumită utilitate în a fi membru al unei religii sau nu", a explicat Richard Wiener, din cadrul Corporaţiei de Cercetare pentru Progresul Ştiinţei, de la Universitatea din Arizona.

Citeşte mai multe despre:

studiu
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati