Antena 3 CNN Externe Restricțiile valabile în acest moment în țările europene. Tot ce trebuie să știți dacă vreți să călătoriți în Uniunea Europeană

Restricțiile valabile în acest moment în țările europene. Tot ce trebuie să știți dacă vreți să călătoriți în Uniunea Europeană

Vara lui 2021 nu este atât de liniștită din punct de vedere a evoluției pandemiei pe cât am sperat și se află deja sub amenințarea valului 4 din cauza variantei Delta a coronavirusului care face ca SARS-COV-2 să se răspândească și mai rapid decât până acum.

Restricțiile valabile în acest moment în țările europene. Tot ce trebuie să știți dacă vreți să călătoriți în Uniunea Europeană
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    19 Iul 2021   •   19:53

Un ritm susținut al campaniei de vaccinare și lansarea unui nou certificat COVID la nivelul Uniunii Europene ar fi trebuit să înlesnească circulația oamenilor în interiorul Uniunii și să elimine testarea și carantină. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Iar certificatele COVID au făcut ca cerințele de călătorie să fie chiar mai confuze.

Țările UE au convenit, în iunie, să permită persoanelor complet vaccinate sau care s-au recuperat recent din boală să călătorească liber. Ceilalți călători ar trebui să arate doar dovada unui rezultat negativ al testului coronavirus.

Doar că, de fapt, nu toate țările au renunțat la restricțiile pentru călătorii cu certificat. În plus, au venit cu propriile definiții desprece înseamnă a fi complet vaccinat sau recuperat după COVID-19, după cum arată politico.eu.

Austria

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat. Puteți călători liber dacă sunteți complet vaccinat.

Sunteți considerat complet vaccinat la 270 de zile după a doua doză. Dacă ați primit o singură doză, veți fi considerat complet vaccinat după 22 de zile timp de 90 de zile. Dacă v-ați vaccinat cu Johnson & Johnson, puteți călători liber începând cu a 22-a zi după vaccinare.

Austria recunoaște toate vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente sau de Organizația Mondială a Sănătății. Rețineți însă că nu acceptă vaccinurile Sinopharm și Sinovac pentru accesul în locații din țară precum teatre sau restaurante.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID?

Dacă ați avut COVID, puteți călători liber în cele 180 de zile de la recuperarea după infecție. Un certificat care dovedește anticorpii este valabil 90 de zile după eliberare. De asemenea, puteți călători liber dacă ați avut COVID și ați primit o doză de vaccin.

Dacă nu sunteți vaccinat și nici nu ați trecut prin boală? Veți avea nevoie de un test PCR de cel mult 72 de ore sau de un test de antigen de cel mult 48 de ore.

Belgia

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Dacă sunteți complet vaccinat, puteți călători liber. Vaccinat complet înseamnă pentru autoritățle belgiene că au trecut două săptămâni de la ultima doză. Belgia acceptă toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, precum și Covishield, versiunea indiană la vaccinului produs de AstraZeneca.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dacă aveți rezultate pozitive din urmă cu mai puțin de 180 de zile, puteți călători liber.

Niciunul dintre cele de mai sus? Cerințele depind de eticheta de risc a țării dvs.: Călătorii dintr-o zonă verde sau portocalie nu trebuie să testeze sau să pună în carantină. Călătorii dintr-o zonă roșie au nevoie de un certificat de testare, care este valabil timp de 72 de ore, sau trebuie să facă un test la sosire și să fie stea în carantină până când acesta este negativ.

Ce altceva mai trebuie să știți: dacă ați fost într-o „țară cu risc foarte mare” în cele 14 zile anterioare călătoriei, este posibil să nu vi se permită să călătoriți. Dacă totuși vi se permite intrarea, există cerințe de testare și carantină. Toți călătorii, indiferent de țara de origine, trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor, însă există excepții entru sejururi scurte.

Bulgaria

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Călătorii complet vaccinați pot intra în Bulgaria fără restricții. Vaccinat complet înseamnă pentru autoritățile bulgare că au trecut 14 zile de când ați primit ultima doză de vaccin aprobat, inclusiv Sinopharm, Sinovac sau Sputnik V.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Puteți călători liber cu dovada că v-ați recuperat de la COVID în ultimele șase luni.

Dacă nici nu sunteți vaccinat și nici nu ați trecut prin boală? Toți ceilalți călători vor avea nevoie de un rezultat negativ al testului PCR nu mai vechi de 72 de ore sau de un rezultat negativ al testului antigen nu mai vechi de 48 de ore. Fără acestea, veți fi supus unei carantine de 10 zile, care poate fi ridicată dacă primiți un rezultat negativ dintr-un test efectuat la 24 de ore de la sosirea dvs. în Bulgaria.

Ce altceva mai trebuie să știți: cetățenii români nu sunt obligați să prezinte un rezultat negativ al testului sau să dovedească statutul lor de vaccinare pentru a intra în Bulgaria. Cetățenii bulgari care sosesc din România sunt, de asemenea, scutiți de a prezenta o astfel de dovadă.

Croația

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Puteți călători în Croația fără restricții dacă primiți două doze de vaccinuri BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik sau Sinopharm sau o singură doză de Johnson & Johnson, cu condiția să treacă 14 zile de la aceasta.

O singură doză de vaccin Pfizer, Moderna sau Sputnik vă poate permite accesul în Croația dacă călătoriți între 22 și 42 de zile după vaccinare; o primă doză de AstraZeneca este acceptată din 22 până în a 84-a zi după vaccinare.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Puteți călători în Croația fără restricții dacă aveți un certificat care confirmă o infecție în ultimele 180 de zile. Dacă v-ați recuperat după COVID-19 și ați primit o singură doză de vaccin în termen de șase luni, puteți călători liber.

Dacă nici nu sunteți vaccinat și nici nu ați trecut prin boală? Puteți intra în Croația cu un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau pe baza unui test negativ antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, puteți face un test la sosire și să rămâneți în carantină până când obțineți un rezultat negativ sau să rămâneți în carantină timp de 10 zile.

Cipru

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Puteți călători liber dacă sunteți complet vaccinat.

Sunteți considerat complet vaccinat de la data la care primiți a doua doză de vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului sau OMS. Cipru recunoaște, de asemenea, vaccinurile Sputnik, Sinopharm și Sinovac.

Dacă ați primit vaccinul Johnson & Johnson cu o singură doză, sunteți considerat complet vaccinat la două săptămâni după vaccinare.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dacă ați avut COVID, puteți călători liber după 180 de zile de la recuperarea după boală. Va trebui să dovediți recuperarea prin intermediul certificatului digital COVID al UE.

Niciunul dintre cele de mai sus? Veți avea nevoie de un test PCR nu ai vechi de 72 de ore și, în majoritatea cazurilor, vi se va cere, de asemenea, să faceți un test rapid la sosire.

Republica Cehă

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Dacă sunteți complet vaccinat - adică au trecut 14 zile de la ultima doză - puteți intra în Republica Cehă fără restricții.

Republica Cehă acceptă toate vaccinările făcute în țările membre UE și în Andorra, Islanda, Lichtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția și Vatican.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Puteți călători liber dacă ați avut COVID în ultimele 180 de zile.

Niciunul dintre cele de mai sus? Cerințele depind de starea de risc a țării dvs.

Dacă proveniți dintr-o țară etichetată cu risc scăzut sau mediu, trebuie să faceți un test PCR în cele 72 de ore înainte de călătorie sau un test antigen în cele 48 de ore înainte de călătorie. De asemenea, puteți alege să faceți un test în termen de cinci zile de la sosire și va trebui să vă autoizolați până când testul dvs. va fi negativ.

Dacă călătoriți dintr-o țară cu un risc ridicat sau foarte ridicat, trebuie să faceți un test PCR cu 72 de ore înainte de călătorie, să faceți un alt test PCR în a cincea zi după sosire și să vă auto-izolați până când primiți rezultatul testului.

Franţa

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Dacă sunteți complet vaccinat și călătoriți dintr-o așa-numită țară verde, din UE, nu sunteți supus niciunei restricții.

Sunteți considerat complet vaccinat dacă au trecut două săptămâni de la al doilea vaccin sau patru săptămâni de la vaccinul cu doză unică. Franța acceptă doar vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Puteți călători fără restricții dacă puteți dovedi că v-ați recuperat de la COVID cu un test PCR sau unul antigen care are cel puțin 15 zile și nu mai mult de șase luni. De asemenea, puteți călători liber dacă v-ați recuperat de la COVID și aveți dovada că ați primit o doză de vaccin acceptat de Agenția Europeană a Medicamentului.

Niciunul dintre cele de mai sus? Dacă nu sunteți complet vaccinat, regulile depind de starea de risc a țării dvs.

Dacă călătoriți dintr-o țară din lista verde, trebuie să arătați dovada unui test PCR negativ sau antigen nu mai vechi de 72 de ore.

Dacă călătoriți dintr-o țară portocalie, trebuie să demonstrați că aveți un „motiv convingător” pentru a veni în Franța. De asemenea, va trebui să prezentați dovada unui test PCR negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore înainte de plecare sau a unui test antigen negativ efectuat cu mai puțin de 48 de ore înainte de plecare. La sosirea în Franța vi se poate cere să faceți un test antigen, dar și să vă autoizolați timp de șapte zile.

Dacă călătoriți dintr-o țară din lista roșie, va trebui să demonstrați că aveți un „motiv imperios” pentru a călători în Franța. De asemenea, va trebui să arătați dovada unui test PCR negativ sau antigen nu mai vechi de 48 de ore. La sosirea în Franța, va trebui să faceți un alt test antigen și vi se va cere să vă autoizolați timp de 10 zile.

Germania

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Puteți călători liber dacă sunteți complet vaccinat.

Vaccinat complet înseamnă că au trecut cel puțin 14 zile de la ultima doză. Germania acceptă vaccinurile BioNtech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca (Covishield) și Johnson & Johnson.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dacă ați avut COVID în urmă cu cel puțin 28 de zile și cu cel mult șase luni în urmă, puteți călători liber. De asemenea, puteți călători liber dacă ați avut COVID și ați primit o singură doză dintr-un vaccin aprobat.

Niciunul dintre cele de mai sus? Cerințele depind de starea de risc a țării dvs.

Dacă țara dvs. este considerată sigură și sosiți pe calea aerului, trebuie să furnizați un test PCR negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de sosire sau un test antigen negativ efectuat cu cel puțin 48 de ore înainte de sosire.

Dacă ați fost într-o zonă cu risc în ultimele 10 zile, trebuie să faceți un test PCR sau antigen până la 48 de ore după sosire și să vă confruntați cu o potențială carantină de 10 zile. Puteți încheia carantina dacă testul dvs. revine negativ.

Dacă ați fost într-o zonă cu risc ridicat în ultimele 10 zile, trebuie să furnizați un test PCR negativ efectuat nu mai devreme de 72 de ore înainte de sosire sau un test antigen negativ efectuat nu mai devreme de 48 de ore înainte de sosire. Va trebui să fii în carantină timp de 10 zile, dar puteți scurta perioada de autoizolare prin testarea în a cincea zi.

Grecia

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Puteți călători liber dacă sunteți complet vaccinat.

Sunteți considerat complet vaccinat la 14 zile de la data la care ați primit cea de-a doua doză sau după doza unică Johnson & Johnson.

Grecia recunoaște toate vaccinurile autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului sau OMS, precum și vaccinurile Sputnik V, CanSino, Sinopharm și Sinovac.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dacă ați avut COVID, puteți călători liber în cele 180 de zile de la recuperarea după infecție. Un certificat de recuperare poate fi eliberat la 30 de zile după ziua primului test pozitiv de coronavirus.

Niciunul dintre cele de mai sus? Veți avea nevoie de un rezultat negativ al testului PCR nu mai vechi de 72 de ore sau de un test rapid vechi de cel mult 48 de ore.

Vii din afara UE? Aceleași reguli se aplică pentru majoritatea țărilor din afara UE.

Ce altceva mai trebuie să știți: toți călătorii trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor până cel târziu la ora 23:59. din ziua anterioară sosirii în Grecia. Testarea aleatorie este efectuată și de autoritățile elene.

Ungaria

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Dacă ați primit cel puțin o doză dintr-un vaccin COVID-19 în ultimul an, puteți călători în voie cu dovada vaccinării.

Ungaria acceptă toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului și OMS, precum și vaccinurile rusești și chineze aprobate pentru utilizare în țară.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Puteți călători liber dacă puteți certifica că ați avut COVID în ultimele șase luni.

Niciunul dintre cele de mai sus? Veți avea nevoie de un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Dacă călătoriți din Croația, Austria, România, Serbia, Slovacia sau Slovenia, puteți intra în țară fără restricții „indiferent de naționalitate sau protecție împotriva coronavirusului”.

Irlanda

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Începând cu 19 iulie, veți putea călători în Irlanda dintr-o altă țară UE în mod liber, dacă au trecut două săptămâni de când ați fost vaccinat.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dacă ați avut COVID în ultimele șase luni, puteți călători liber.

Niciunul dintre cele de mai sus? Dacă veniți din UE și nu sunteți nici complet vaccinat, nici recent recuperat după COVID, va trebui să prezentați dovada unui rezultat negativ al testului PCR nu mai vechi de 72 de ore.

Italy

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Persoanele complet vaccinate pot călători în Italia fără a fi nevoie să prezinte un test negativ sau de carantină. Sunteți considerat complet vaccinat la două săptămâni de la primirea ultimei doze de vaccin autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Puteți călători liber dacă puteți demonstra că v-ați recuperat complet din COVID (printr-un test de anticorpi).

Niciunul dintre cele de mai sus? Toți ceilalți călători trebuie să aibă asupra lor dovada unui test PCR negativ sau antigen efectuat în cele 48 de ore anterioare sosirii. Dacă nu reușiți să faceți acest lucru, va trebui să stați în carantină timp de 10 zile.

Ce altceva mai trebuie să știți: toți călătorii trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor și să anunțe agenția locală de asistență medicală despre sosirea lor prin e-mail.

Malta

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Dacă sunteți complet vaccinat, adică au trecut două săptămâni de la ultima doză, veți avea nevoie de un certificat de vaccinare recunoscut valid.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dovada recuperării nu vă dă dreptul să călătoriți în Malta.

Nu sunteți vaccinat și nici nu ați trecut prin boală? Dacă nu aveți un certificat de vaccinare valid, veți avea nevoie de un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înainte de sosirea dvs. în Malta și va trebui să vă supuneți unei carantine de 14 zile într-un hotel recunoscut de autorități, la un cost de 100 EUR pe noapte/ cameră.

Vii din afara UE? Regulile de mai sus se aplică tuturor țărilor enumerate aici.

Ce altceva mai trebuie să știți: înainte de a călători în Malta, trebuie să completați formularul digital de localizare a pasagerilor.

Țările de Jos

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Călătorii complet vaccinați pot călători în Olanda fără restricții. Acest lucru nu se aplică dacă călătoriți dintr-o zonă cu risc foarte ridicat în care există o variantă de îngrijorare, cum ar fi Regatul Unit, caz în care va trebui să vă autoizolați și puteți intra în țară numai dacă scopul călătoria se încadrează în una dintre categoriile de scutire.

Vaccinat complet înseamnă că au trecut două săptămâni de la ultima doză de unul dintre următoarele vaccinuri: AstraZeneca, BioNTech / Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, Serum Institute of India, Sinopharm BIBP sau Sinovac.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dacă v-ați recuperat după COVID-19 și ați primit prima doză de vaccin, veți fi, de asemenea, considerat complet vaccinat. De asemenea, puteți călători liber cu dovada unei infecții anterioare.

Nu sunteți vaccinat și nici nu ați trecut prin boală? Puteți călători fără restricții în Olanda dacă călătoriți dintr-o țară sau regiune sigură.

Dacă călătoriți dintr-o zonă cu risc, veți avea nevoie de un rezultat PCR negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de sosirea dvs. în Olanda. Dacă călătoriți dintr-o țară cu risc ridicat în care există o variantă de virus care vă îngrijorează, va trebui, de asemenea, să prezentați un test rapid negativ efectuat cu cel puțin 48 de ore înainte de sosirea dvs. în Țările de Jos.

Portugalia

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Călătorii cu un certificat verde digital al UE pot călători în Portugalia la 14 zile de la finalizarea procesului de vaccinare.

Portugalia acceptă doar vaccinuri autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (BioNTech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson).

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Călătorii pot prezenta un certificat verde digital al UE cu un certificat de recuperare, care este considerat valabil la 11 zile după primul test pozitiv al călătorului și până la șase luni după data respectivă.

Nu sunteți vaccinat și nici nu ați trecut prin boală? Călătorii care nu sunt complet vaccinați trebuie să prezinte un test PCR negativ efectuat în cele 72 de ore anterioare sosirii lor sau un test rapid antigen efectuat cu 48 de ore de la îmbarcare.

Spania

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Călătorii cu un certificat verde digital al UE pot călători în Spania la 14 zile de la finalizarea completă a vaccinării.

Spania acceptă toate vaccinurile autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului și OMS. Acestea includ vaccinurile BioNTech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson, precum și vaccinurile Sinopharm și Sinovac din China.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Călătorii pot prezenta un certificat verde digital al UE cu un certificat de recuperare, care este considerat valabil la 11 zile după primul test pozitiv al călătorului și până la șase luni după data respectivă.

Nu sunteți vaccinat și nici nu ați trecut prin boală? Călătorii care nu sunt complet vaccinați trebuie să prezinte un test PCR sau antigen negativ efectuat cu 48 de ore înainte de sosirea lor în Spania.

Vii din afara UE? Călătorii trebuie să prezinte un certificat de vaccinare, care este considerat valabil la 14 zile după finalizarea cursului complet de vaccinare. Certificatele trebuie să fie în spaniolă, engleză,

Ce altceva mai trebuie să știți: Toți călătorii care sosesc pe calea aerului sau pe mare trebuie să completeze formularele de localizare a pasagerilor și li se va lua temperatura la sosire. Creșterile infecțiilor cu coronavirus au condus la impunerea unor restricții suplimentare la nivel regional.

Elveția și Liechtenstein

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Puteți intra în Elveția fără a fi nevoie să puneți în carantină dacă ați fost vaccinat cu un ser aprobat în Elveția sau de către Agenția Europeană a Medicamentului.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Persoanele care s-au recuperat de la COVID în ultimele șase luni pot călători în Elveția fără teste sau cerințe de carantină.

Nu sunteți vaccinat și nici nu ați trecut prin boală? Persoanele care nu au fost vaccinate sau nu au trecut prin boală și sosesc cu avionul trebuie să prezinte un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau test rapid antigen nu mai vechi de 48 de ore. Dacă ajungeți dintr-o țară sau zonă cu risc, va trebui, de asemenea, să vă puneți în carantină.

Ce altceva mai trebuie să știți: persoanele care nu sunt vaccinate și nici nu au trecut prin boală sau provin dintr-o țară cu risc sau dintr-o țară non-Schengen, trebuie să furnizeze datele lor de contact atunci când călătoresc în Elveția.

Țara acceptă certificatul digital COVID al UE pentru a certifica dovada vaccinării, infecției anterioare și testelor.

Marea Britanie

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Puteți intra în Anglia fără risc de carantină dacă au trecut două săptămâni de când ați fost dublu vaccinat și dacă vă întoarceți dintr-o țară de pe lista verde sau chihlimbar a Regatului Unit. Va trebui totuși să faceți un test înainte și după sosire.

Acest lucru nu se aplică în cazul în care călătoriți din Franța, caz în care trebuie totuși să intrați în carantină timp de 10 zile și să finalizați testele în ziua 2 și ziua 8 după sosire, indiferent de starea de vaccinare. Va trebui să pre-rezervați testele înainte de a intra în țară.

Guvernul declară că explorează posibilitatea ridicării cerinței de carantină pentru rezidenții vaccinați non-britanici „mai târziu în această vară”, ceea ce ar face mai ușor sărbătorile și vizitele în Anglia pentru cetățenii UE și SUA.

Irlanda de Nord va urma exemplul pe 26 iulie, în timp ce Scoția și Țara Galilor nu au anunțat încă dacă vor acționa similar.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Acest lucru nu este relevant în conformitate cu normele guvernamentale.

Nu sunteți vaccinat și nici nu ați trecut prin boală? Dacă nu sunteți complet vaccinat, vă veți confrunta cu 10 zile de carantină în Marea Britanie la sosire, cu teste obligatorii în zilele 2 și 8 pe care trebuie să le rezervați înainte de a ajunge. Cu toate acestea, dacă aveți un rezultat negativ în ziua a 5-a, puteți părăsi carantina, deși, dar veți face test în ziua 8 ca măsură de precauție. Regulile pentru Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord sunt similare.

Doar călătorilor britanici li se permite intrarea din țările cu listă roșie și sunt obligați la carantină timp de 10 zile într-un hotel.

Ce altceva mai trebuie să știți: toți pasagerii trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor înainte de a călători în Marea Britanie. Nu sunt necesare carantine sau teste dacă intră în Marea Britanie din Irlanda.

Luxemburg

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Călătorii complet vaccinați pot călători în Luxemburg fără restricții.

Vaccinat complet înseamnă că vi s-a administrat o doză finală de AstraZeneca, BioNTech / Pfizer sau Moderna sau au trecut două săptămâni de la doza dvs. unică Johnson & Johnson. Dacă v-ați recuperat după COVID-19 și ați primit o singură doză de vaccin în termen de 180 de zile, veți fi, de asemenea, considerat a fi complet vaccinat după o așteptare de 14 zile.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dacă puteți dovedi că v-ați recuperat după COVID-19 în cele șase luni anterioare călătoriei, puteți călători fără restricții.

Nu sunteți vaccinat și nici nu ați trecut prin boală? Puteți călători cu un certificat al unui test PCR efectuat în cele 72 de ore dinaintea zborului sau cu un test rapid antigen efectuat în 48 de ore.

Ce altceva mai trebuie să știți: călătorii care au petrecut timp în Marea Britanie sau India în ultimele 14 zile se confruntă cu măsuri mai stricte, inclusiv teste și carantină. Pentru călătorii din Marea Britanie, măsurile se aplică până la 31 iulie; pentru călătorii din India, se aplică până pe 14 septembrie.

Norvegia

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Dacă sunteți complet vaccinat, puteți intra în Norvegia în mod liber.

Sunteți considerat complet vaccinat la o săptămână după a doua doză sau la trei săptămâni după doza de Johnson & Johnson. O singură doză vă permite intrarea în Norvegia dacă ați avut recent un test COVID pozitiv (cel puțin trei săptămâni după prima doză).

Norvegia acceptă toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dacă ați avut COVID în ultimele șase luni, puteți intra în Norvegia cu dovada recuperării.

De asemenea, puteți călători în Norvegia dacă v-ați recuperat după COVID-19 și ați primit o doză de vaccin cu cel puțin o săptămână înainte de călătorie.

Nu sunteți vaccinat și nici nu ați trecut prin boală? Dacă sunteți rezident al unei țări sau zone clasificate drept verzi, aveți permisiunea de a intra în Norvegia. Nu va trebui să faceți un test înainte de călătorie sau să vă auto-izolați, dar vi se va cere să vă înregistrați și să faceți un test antigen la aeroport sau la trecerea frontierei.

Dacă ajungeți dintr-o zonă sau țară clasificată ca roșie, intrarea în Norvegia este mai complicată. Va trebui să vă înregistrați cu cel puțin 72 de ore înainte de sosire și va trebui să faceți un test în 24 de ore înainte de sosire. De asemenea, vi se va cere să faceți un test antigen la sosire și să intrați în carantină până când faceți un test PCR la șapte zile după sosire.

Ce altceva mai trebuie să știți: nu uitați să completați formularul de înregistrare înainte de sosire dacă nu ați fost vaccinat sau nu ați avut COVID.

Polonia

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Dacă au trecut 14 zile de când ați finalizat un ciclu complet al unui vaccin aprobat de UE, puteți intra în țară fără carantină.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dacă ați avut COVID în ultimele șase luni și acest lucru este confirmat de un document certificat UE în poloneză sau în engleză, atunci puteți intra fără a face față măsurilor de carantină.

Nu sunteți vaccinat și nici nu ați trecut prin boală? Persoanele care au un test negativ aprobat de UE, efectuat cu cel puțin 48 de ore înainte de trecerea frontierei, precum și copiii cu vârsta de până la 12 ani care călătoresc cu cineva care a fost vaccinat sau a fost testat, sunt, de asemenea, scutiții de carantină. Toți ceilalți trebuie să intre în carantină timp de 10 zile. Persoanele aflate în carantină pot face un test în termen de 48 de ore de la trecerea frontierei și, dacă este negativ, vor fi scutite de carantină. Măsurile de mai sus se aplică cetățenilor UE, celor din spațiul Schengen și Turciei.

Ce altceva mai trebuie să știți: toată lumea care trece frontiera trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor.

Slovenia

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Puteți călători liber dacă sunteți complet vaccinat.

Vaccinarea completă înseamnă că au trecut între șapte și 14 zile (în funcție de tipul de vaccin) de la prima doză sau doza unică de Johnson & Johnson. O singură doză vă permite intrarea în Slovenia dacă au trecut cel puțin 21 de zile de la prima doză de AstraZeneca sau Covishield.

Slovenia acceptă vaccinurile BioNtech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Covishield, Sputnik V, Sinovac și Sinopharm.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dacă ați avut COVID, puteți călători liber. Aveți nevoie de un certificat cu un rezultat pozitiv al testului PCR  mai vechi de 10 zile, dar nu mai vechi de șase luni sau de un certificat medical care să ateste că ați avut COVID în ultimele șase luni. De asemenea, puteți intra în Slovenia dacă ați avut COVID și ați primit o doză de vaccinare.

Nu sunteți vaccinat și nici nu ați trecut prin boală? Va trebui să faceți un test PCR cu cel mult 72 de ore înainte de sosire sau un test antigen cu cel mult 48 de ore înainte de sosire.

Suedia

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Trebuie să fi trecut cel puțin două săptămâni de când ați primit prima doză de vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului sau OMS.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Veți avea nevoie de un certificat care să ateste că v-ați recuperat de la COVID, care vă va permite să călătoriți în Suedia cel mai devreme la 11 zile după un test pozitiv.

Niciunul dintre cazurile cele de mai sus? Începând cu 12 iulie, aveți nevoie de un test COVID negativ vechi de cel mult 72 de ore.

Ce altceva trebuie să știți: nu aveți nevoie de dovada unui test COVID negativ, de recuperare sau de vaccinare dacă călătoriți din Danemarca, Finlanda, Islanda sau Norvegia.

Danemarca

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Persoanele complet vaccinate pot călători liber. Sunteți considerat complet vaccinat la două săptămâni după ultima doză de vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. O primă doză de AstraZeneca urmată de o a doua doză de Moderna sau BioNTech / Pfizer este, de asemenea, considerată vaccinare completă.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Puteți călători fără restricții cu un test PCR pozitiv care are cel puțin 14 zile, dar nu mai vechi de 12 luni.

Niciunul dintre cazurile de mai sus? Cerințele depind de eticheta de risc a țării dvs. Dacă sunteți rezident al unei zone verzi din UE sau spațiul Schengen, veți avea nevoie de un test înainte de plecare; Călătorii „galbeni” trebuie, de asemenea, să facă un test la sosire.

Ce altceva mai trebuie să știți: dacă călătoriți dintr-o zonă „roșie”, indicând prezența mutației virusului îngrijorătoare, aveți nevoie de un „scop convingător” pentru a călători - chiar dacă sunteți complet vaccinat. Dacă aveți voie să călătoriți, există cerințe de testare și carantină.

Estonia

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Dacă sunteți complet vaccinat și proveniți din UE, Spațiul Economic European sau spațiul Schengen, puteți călători liber.

Sunteți considerat complet vaccinat la șapte zile după a doua doză din vaccinul BioNTech / Pfizer; 15 zile după a doua doză de vaccin pentru serul Oxford / AstraZeneca; La 14 zile după a doua doză de vaccin Moderna și la 14 zile după vaccinul Johnson & Johnson cu o singură doză.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dacă ați avut COVID și ați primit cel puțin o doză de vaccin în ultimele 12 luni, puteți intra în țară fără restricții. De asemenea, puteți călători în Estonia dacă aveți dovada recuperării după COVID-19 care nu depășește șase luni.

Niciunul dintre cazurile de mai sus? Dacă rata relativă de infecție cu coronavirus (cazuri la 100 000 de locuitori) în țara dvs. de origine este mai mică de 150 nu trebuie să vă autoizolați.

Dacă acest lucru nu se aplică pentru dvs., va trebui să vă autoizolați timp de 10 zile. Vă puteți scurta carantina făcând două teste PCR: unul nu mai devreme de 72 de ore înainte de sosirea dvs. în Estonia; al doilea nu mai devreme de a șasea zi după primul test. Dacă ambele teste sunt negative, puteți încheia carantina. De asemenea, puteți face primul test imediat la sosire.

Ce altceva mai trebuie să știți: va trebui să completați o „declarație electronică de sănătate” în cele 72 de ore înainte de sosirea în Estonia.

Finlanda

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Puteți călători liber dacă sunteți complet vaccinat, ceea ce înseamnă că au trecut cel puțin 14 zile de când ați primit doza finală de vaccin aprobat.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dacă puteți demonstra că ați avut COVID în cele șase luni dinaintea călătoriei, nu există restricții.

Niciunul dintre cazurile de mai sus? Va trebui să arătați dovada unui test negativ sau să demonstrați că ați primit prima doză de vaccin cu cel puțin 14 zile în urmă. Până pe 25 iulie se aplică, însă, măsuri suplimentare: puteți călători în Finlanda numai dacă rata incidenței coronavirusului (numărul de cazuri la 100.000 de persoane) din țara dvs. este sub 25, cu excepția cazului în care călătoriți cu un motiv esențial. De asemenea, vi se va cere să faceți un alt test la trei până la cinci zile după sosire. Cerințele de testare nu se aplică călătorilor din țări cu risc scăzut.

Ce altceva mai trebuie să știți: puteți stabili o programare pentru un test de coronavirus în Finlanda aici.

Islanda

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Puteți călători liber dacă sunteți complet vaccinat.

Vaccinat complet înseamnă că au trecut 14 zile de când ați primit a doua doză sau de când fost vaccinat cu doza de Johnson & Johnson. Islanda acceptă vaccinuri autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului sau OMS.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dacă ați avut COVID și aveți un certificat care dovedește un test PCR pozitiv mai vechi de 14 zile sau un certificat care demonstrează că aveți anticorpi, puteți călători liber.

Niciunul dintre cazurile de mai sus? Va trebui să arătați dovada unui rezultat negativ al testului PCR de cel mult 72 de ore. De asemenea, va trebui să faceți un test la frontieră, să intrați în carantină timp de cinci zile de la sosire și să faceți un alt test la sfârșitul perioadei de autoizolare.

Ce altceva mai trebuie să știți: Toți cei care intră în Islanda trebuie să se preînregistreze.

Letonia

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Persoanele complet vaccinate pot călători în Letonia fără a fi testate sau auto-izolate. Cineva este considerat complet vaccinat la două săptămâni după ce a primit vaccinul final al unui vaccin autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Puteți călători liber în Letonia dacă puteți dovedi că v-ați recuperat cu un certificat UE COVID-19. Dovada recuperării este valabilă 180 de zile de la a 11-a zi după debutul bolii.

Niciunul dintre cazurile de mai sus? Cineva fără certificat COVID-19 poate călători din UE, SEE, Elveția, Regatul Unit și alte țări terțe cu risc scăzut, dar persoanele care nu au fost vaccinate trebuie să fie testate înainte de călătorie și să se autoizoleze la sosire (cu excepția cazului în care călătoresc dintr-o țară cu risc scăzut). La întoarcerea din țări terțe cu risc ridicat, acestea trebuie, de asemenea, să efectueze un test în Letonia.

Ce altceva mai trebuie să știți: toți pasagerii trebuie să completeze un formular de localizare cu cel puțin 48 de ore înainte de a intra în țară.

Lituania

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Persoanele complet vaccinate pot călători liber în Lituania. Acceptă vaccinurile Johnson & Johnson, BioNTech / Pfizer, Moderna și AstraZeneca și consideră că cineva a fost complet vaccinat la două săptămâni de la ultima doză.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Cineva care a trecut prin COVID (și care poate dovedi acest lucru cu un certificat) poate călători liber până la șase luni de la data testului pozitiv.

Niciunul dintre cazurile de mai sus? Dacă nu ați fost complet vaccinat sau nu ați trecut prin boală, trebuie să faceți un test înainte de a ajunge în Lituania. Aveți două opțiuni: fie un test PCR în termen de 72 de ore de la aterizare în țară, fie un test antigen cu două zile înainte. Călătorii care sosesc din țări clasificate drept „galbene” trebuie să facă un al doilea test PCR între 3 și 5 zile după sosire. Oricine vine din țări „roșii” se confruntă cu o perioadă de autoizolare de 10 zile (care poate fi scurtată dacă au un test negativ în ziua 7).

Ce altceva mai trebuie să știți: Toți călătorii, indiferent de statutul lor de vaccinare sau motivul vizitei, trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor.

Slovacia

Care sunt regulile dacă sunteți vaccinat? Puteți călători liber dacă sunteți complet vaccinat și proveniți dintr-o țară listată ca verde de autoritățile din Slovacia. Toți călătorii trebuie să completeze formularul de înregistrare al guvernului înainte de sosire. Slovacia acceptă acum certificatul COVID digital al UE.

Ce se întâmplă dacă ați avut COVID? Dacă ați avut COVID în cele 180 de zile anterioare sosirii dvs. dintr-o țară de pe lista verde și puteți dovedi acest lucru, atunci puteți călători liber.

Niciunul dintre cazurile de mai sus? Va trebui să faceți un test PCR cu cel mult 72 de ore înainte de sosire sau un test antigen cu cel mult 24 de ore înainte de sosire. După o carantină inițială, călătorii se pot deplasa liber în urma unui rezultat negativ. Pentru călătorii din țările listate ca roșii, precum Turcia, Ucraina și Statele Unite, va fi necesară carantina până la un test negativ efectuat în a opta zi. Pentru alte țări aflate pe așa-numita listă neagră, carantina trebuie să persiste pe întreaga perioadă de 14 zile.

 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close