Antena 3 CNN Externe Retrogradare: UE elimină ambasadorii speciali pentru Caucazul de Sud şi Moldova

Retrogradare: UE elimină ambasadorii speciali pentru Caucazul de Sud şi Moldova

Retrogradare: UE elimină ambasadorii speciali pentru Caucazul de Sud şi Moldova
Sursa foto: catherine ashton
01 Iun 2010   •   03:50

Şeful politicii externe a Uniunii Europene a transmis un semnal de scădere a interesului pentru vecinătatea sa estică, propunând abolirea posturilor de reprezentanţi speciali ai UE pentru Caucazul de Sud şi Moldova.
Propunerea lui Cathering Ashton a venit ca o surpriză pentru multe state membre, care vor trebui să dea aprobarea finală, dar şi pentru ambasadori în sine.
Pasul va scădea prezenţa UE ?pe teren? în regiuni, va limita accesul guvernelor lor la Bruxelles şi va trimite un semnal clar că atât Moldova, cât şi Caucazul de Sud au fost retrogradate în lista de priorităţi a UE.
Mutarea va provoca şi mai multe controverse întrucât a fost anunţată statelor membre înainte de summitul Rusia-UE ce a debutat luni a Rostov-na-Don.
Propunerea a fost anunţat ambasadorilor UE,pe 28 mai, de mâna dreaptă a lui Ashton, diplomatul britanic Robert Cooper. Acesta a trimis o scrisoare, calificată ca ?vagă?, miniştrilor de externe ai UE, în care enumera o serie de principii generale pentru reorganizarea actualei structuri a trimişilor speciali ai UE.

Numiţi "reprezentanţi speciali," trimişii raportează înaltului reprezentat al UE pentru politică externă, dar sunt nominalizaţi de cei 27 de membri în consens şi se consultă cu ambasadorii statelor membre la Bruxelles.

UE are acum 11 reprezentanţi speciali. Pe lângă Moldova şi Caucazul de Sud, reprezentanţi mai lucrează în Sudan, Kosovo, Macedonia, Bosnia, Asia Centrală, Afganistan, regiunea Marilor Lacuri din Africa. De asemenea, au fost numiţi reprezentaţi pentru Uniunea Africană şi procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Scrisoarea lui Ashton sugera renunţarea la ambasadorii UE pentru regiune îndepărtate geografic, unirea cu delegaţiile Comisiei Europene, şi păstrarea doar a celor consideraţi a fi cei mai importanţi pentru UE.

Caucazul de Sud şi Moldova- gazde ale celor mai vechi conflicte îngheţate din Europa- îşi vor pierde reprezentanţii speciali- Peter Semneby şi Kalman Mizsei . La fel şi procesul de pace pentru Orientul Mijlociu.

Diplomaţii critică noul plan şi subliniază că Ashton păstrează ambasadorii pentru Sudan, Marile Lacuri sau Asia Centală, zone mult mai îndepărtate geografic decât cele două enumerate.
Retrogradarea Moldovei în noua ierarhie diplomatică a blocului va lăsa statul mai dependent de România pentru accesul la Bruxelles.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: UE catherine ashton politica externa
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close