Antena 3 CNN Externe Revistă americană: Sunt 50% şanse ca Israelul să atace Iranul până în iulie 2011 dacă nu renunţă la programul nuclear

Revistă americană: Sunt 50% şanse ca Israelul să atace Iranul până în iulie 2011 dacă nu renunţă la programul nuclear

Revistă americană: Sunt 50% şanse ca Israelul să atace Iranul până în iulie 2011 dacă nu renunţă la programul nuclear
Sursa foto: Foto: Intact Images
15 Aug 2010   •   12:47

Loialitatea promisă de preşedintele Traian Băsescu  Israelului în eventualitatea unui conflict armat cu Iran ar putea fi testată în mai puţin de un an. Multe voci susţin că, dacă ultimele sancţiuni impuse Iranului nu reuşesc să înăbuşe programul nuclear al Teheranului, Israelul este pregătit pentru acţiuni militare.

În urmă cu doar trei zile, Traian Băsescu spunea că România va fi un partener fidel Israelului, în cazul unui conflict cu Iranul, dar că nu crede că Teheranul ar putea deţine armament nuclear. Sunt mulţi, însă, cei care nu sunt de aceeaşi părere cu preşedintele.

Cu o zi înainte ca Shimon Peres să ajungă în România, revista americană "The Atlantic" titra că Israelul se pregăteşte să bombardeze Iranul. Jurnaliştii susţin că există 50% şanse ca Israelul să atace Iranul până în iulie 2011.

Evitarea unui conflict depinde de succesul uneia din variante: fie recentele sancţiuni economice impuse Iranului îi vor determina pe liderii de la Teheran să renunţe la presupusa latură militară a programului nuclear, fie spionii occidentali reuşesc sabotarea programului. Evenimentul Zilei scrie că niciuna dintre aceste variante nu are prea mari şanse de succes.

Deşi este pentru prima dată când Rusia susţine sancţiunile economice impuse Iranului, politica de la Moscova s-a dovedit, deseori, imprevizibilă. Nu mai departe de vineri, Rusia a anunţat că, pe 21 august, va fi demarată acţiunea de alimentare a reactorului nuclear de la Bushehr. Iranul se obligă să trimită în Rusia reziduurile rezultate în urma activităţii atomice şi care pot fi folosite pentru a obţine plutoniul necesar fabricării bombei atomice. Nu se ştie cum va fi verificat Iranul dacă se şi ţine de această promisiune.

Mai există şi varianta ca americanii să atace facilităţile nucleare iraniene. Politica dusă de Casa Albă este îndreptată, mai degrabă, în împiedicarea Teheranului, pe cale diplomatică, de a folosi bomba atomică, în cazul în care ar obţine-o.

Antena 3

×
Subiecte în articol: shimon peres SUA program nuclear România
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close