Antena 3 CNN Externe Revista presei. Afganistan are petrol de un trilion de dolari. Oficial: Programul nuclear iranian este ireversibil. Liderul talibanilor pakistanezi, ucis

Revista presei. Afganistan are petrol de un trilion de dolari. Oficial: Programul nuclear iranian este ireversibil. Liderul talibanilor pakistanezi, ucis

Revista presei. Afganistan are petrol de un trilion de dolari. Oficial: Programul nuclear iranian este ireversibil. Liderul talibanilor pakistanezi, ucis
Sursa foto: ziare
01 Feb 2010   •   04:55

Karzai: Afganistanul are resurse de petrol în valoare de un trilion de dolari


Afganistanul, una dintre cele mai sărace ţări din lume, are în subsol resurse petroliere şi minerale estimate la o mie de miliarde de dolari, a declarat preşedintele Hamid Karzai, citat de AFP
.
Ţara ar putea deveni una dintre cele mai bogate din lume, dacă ar fi ajutată să exploateze aceste zăcăminte, a spus Karzai.

"Am o ştire foarte bună pentru afgani. Primele cifre pe care le avem arată că zăcămintele noastre valorează o mie de miliarde de dolari. Nu o mie de milioane, ci o mie de miliarde" a spus el.

Această estimare provine dintr-un studiu realizat de Institutul de geofizică american, car urmează să fie încheiat in două luni.

Afganistanul dispune de zăcăminte de cupru, fier, aur, dar şi de gaz natural, petrol şi pietre preţioase şi semipreţioase, care au fost exploatate în proporţie mică, deoarece conflictele pe acest teritoriu s-au succedat timp de 30 de ani.





Oficial: Programul nuclear iranian este ireversibil
Un influent cleric iranian a declarat că Occidentul trebuie să ştie că programul nuclear al Iranului este " ireversibil," relata agenţia IRNA.
Akbar Hashemi Rafsanjani, preşedinte al Consiliului de Experţi al Iranului, sublinia că "ei trebuie să ştie că Iran este foarte serios în legătură cu programul său nuclear, referitor la îmbogăţirea şi schimbul uraniului, şi calea noastră este ireversibilă.

Teheran a respins termenul limită de 31 decembrie oferit de SUA pentru a accepta propunerea susţinută de ONU prvind schimbul, în afara ţării, a uraniului slab îmbogăţit iranian cu combustibil nuclear pentru reactorul medical din Teheran, aminteşte XINHUA.

Pe 2 ianaurie,Iran a stabilit propriul termen limită de o lună pentru ca Occidentul să accepte contrapropunerea.






Rolul Mormonilor în interzicerea mariajului cu persoane de acelaşi sex
Rolul Bisericii Mormonilor în finanţarea campaniei pentru interzicerea mariajelor între persoane de acelaşi sex în California este analizat de un documentar ce este difuzat la festivalul de film Sundance .
Fillmul lui Reed Cowan şi Steven Greenstreet "8: Propunerea Mormonă" subliniază rolul biseirciii în ajutorul dat pentru forţarea unui referendum în 2008, ce a redefinit mariajul ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie.
Adoptarea cu succes a redefinirii, cunoscut ca Propunerea 8, efectiv a anulat o hătărâre a Curţii Supreme din California ce legalizase căsătoriile între persoane de acelaşi sex în acest stat, explică France24.
Cowan şi Greenstreet subliniază că fără sprijinul financiar şi orgazionaţional al mormonilor, susţinătorii Propunerii 8 nu ar fi putut să se mobilezeze destul pentru a sprijini adoptarea.
Documentarul apare în momenul în care un tribunal federal din San Francisco decide asupra procesului intentat de susţinătorii mariajului între persoane de acelaşi sex. Acestea cer anularea Propunerii 8 deoarece ar fi discriminatorie şi încalcă actuala Constituţie americană.






Liderul talibanilor pakistanezi, ucis în atac cu drone

Armata pakistaneză încearcă să verficie relatările că liderul talibanilor, ţinta a numeroase atacuri cu drone în ultima perioadă, a fost ucis. Aceasta a anunţat că anchetează relatările conform cărora liderul talibanilor pakistanezi, Hakimullah Mehsud, a fost ucis. Raportul suţine că Mehsud, o ţintă a atacurilor cu drone a CIA în ultima lună, a fost deja îngropat. Sursa informaţiei era neclară, comunică The Guardian.
Armata încearcă acum să confirme relatarea.
Unele informaţii vorbesc despre faptul că liderul ar fi fost rănit fatal pe 17 ianuarie după un atac cu drone asupra a două maşini în Waziristan.



Cu toate acestea un purtător de cuvând al talibanilor a negat informaţi, calificând-o ca o minciună totală, subliniază Fox News
. Moartea liderului taliban ar fi un succes atât pentru Pakistaan, cât şi armata americană, care îl acuză pe Mehsud pentru recentul atentat contra CIA în Afganistan.



Ajutor pentru climă: FMI va înfiinţa un fond ecologic de 100 de miliarde de dolari

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va înfiinţa un fond de verde de 100 de miliarde de dolari care ar urma să ajute statele să facă faţă schimbărilor climatice.

?FMI lucrează la 'un fond verde' de mai multe miliarde de dolari - care ar putea atinge 100 de miliarde de dolari pe an în câţiva ani - capabil să furnizeze sumele enorme necesare statelor pentru a face faţă schimbărilor climatice?, a arătat FMI.
Directorul Dominique Strauss-Kahn, declara, la Davos, că este necesar să fii 'creativ' în aceste chestiuni, în contextul în care ţările în curs de dezvoltare nu dispun de mijloacele financiare pentru a lua măsurile necesare.

Capacitatea statelor dezvoltate este de asemenea limitată de problemele bugetare născute din criza financiară, a adăugat Dominique Strauss-Kahn, citat de BI-ME.

?Trebuie deci să găsim modalităţi noi de finanţare a luptei împotriva efectelor încălzirii climatice?.
?Nu pot să cred că nu există o soluţie la această problemă gigantică?, subliniind că ?noul model de creştere economică ar trebui să fie scăzut în emisii de gaze cu efect de seră?.





Teroriştii Al-Qaida plănuiesc atentate asupra Marii Britanii cu bombe implantate chirurgical

Marea Britanie se confruntă cu o nouă ameninţare teroristă din partea unor atentatori cu dispozitive explozive implantate chirurgical în interiorul corpului pentru a evita detectarea de către scanerele de pe aeroport, arată presa de la Londra, citând surse din cadrul MI5, scrie The Standard.
Serviciile de securitate cred că decizia este motivată de introducerea scanerelor corporale pe aeroporturi, care au menirea de a-i depista pe terorişti înainte de a se îmbarca în avioane.
MI5 a depistat această ameninţare după monitorizarea informaţiilor apărute în acest sens pe site-urile arabe.
Avertismentul a fost lansat după atentatul eşuat dintr-un avion american al nigerianului Umar Farouk Abdulmutallab, care a încercat să detoneze un explozibil aflat asupra sa într-un zbor pe relaţia Amsterdam-Detroit.
Experţii susţin că tetranitratul de pentaeritritol (PETN) ar fi plasat în săculeţi de plastic în corpul atentatorului, în urma unei incizii chirurgicale, astfel încât rana să se se poată vindeca normal, explică Herald Sun Ulterior, în timpul zborului, atentatorii ar urma să-şi injecteze cu o seringă hipodermică triperoxid de triacetonă (TATP) în săculeţul cu explozibil.
Antena3.ro

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close