Antena 3 CNN Externe România ar putea acorda asistenţă Indoneziei pentru combaterea corupţiei

România ar putea acorda asistenţă Indoneziei pentru combaterea corupţiei

România ar putea acorda asistenţă Indoneziei pentru combaterea corupţiei
12 Sep 2008   •   18:20

Am ajuns să dăm lecţii privind combaterea corupţiei. Directorul executiv al Centrului Naţional pentru Integritate, Alexandru Cumpănaşu, a declarat în cadrul unui seminar că România ar putea acorda asistenţă Indoneziei în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea corupţiei. "Rolul seminarului a fost acela de a împărtăşi din experienţa noastră colegilor din Indonezia în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. Delegaţia Indoneziei a venit, mai degrabă, să înţeleagă mai mult din ceea ce face partea română, nu neapărat să înveţe. Ceea ce se doreşte este a găsi soluţii comune astfel încât să putem să transferăm din expertiza României în acest domeniu", a afirmat directorul CNI, citat de Agerpres.

Alexandru Cumpănaşu a explicat că România are un indice mai bun de percepţie a corupţiei, de 3.7, faţă de 2.2 cât are Indonezia. Întrebat de ce a fost aleasă România pentru a oferi expertiză în acest domeniu, directorul CNI a precizat că, asemeni Indoneziei, are un trecut dictatorial. "Cred că unul din aspectele la care s-au gândit a fost acest trecut dictatorial comun, adică România a trecut printr-un regim comunist, Indonezia a avut parte, de asemenea, de mulţi ani de dictatură şi deci, şi România şi Indonezia au trecut în ultimii 10-15 ani printr-un proces de democratizare de tranziţie către economia de piaţă", a explicat directorul CNI.

Totuşi, Alexandru Cumpănaşu a spus că şi România are ceva de învăţat de la Indonezia, respectiv să elimine imunitatea membrilor Parlamentului şi a miniştrilor. După seminarul de vineri, instituţiile anticorupţie din cele două ţări vor încheia un acord în măsura în care se va aprecia că prin, iniţierea unor programe, România să poată să asiste Indonezia în combaterea corupţiei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close