Antena 3 CNN Externe România va furniza energie electrică în Republica Moldova | Maia Sandu, mesaj de mulţumire

România va furniza energie electrică în Republica Moldova | Maia Sandu, mesaj de mulţumire

După ce Ucraina a oprit exporturile de electricitate din cauza bombardamentelor rusești, guvernul a decis: producătorii de energie din România, obligați să vândă energie electrică la preț redus Republicii Moldova.

România va furniza energie electrică în Republica Moldova | Maia Sandu, mesaj de mulţumire
Sursa foto: Colaj Antena 3 CNN | Pexels
de Claudia Popovici    |    13 Oct 2022   •   20:49

Mai exact, Hidroelectrica va furnizarea energiei electrice către Republica Moldova va începe din această noapte.

Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu care a precizat că Hidroelectrica și Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova au semnat astăzi un contract de furnizare pentru 100 MW.

Preţul este plafonat, la fel ca în România, la 450 de lei pentru un MWH, adică 90 de euro pentru un MWH.

"Prin OUG 138/2022, care a fost adoptată ieri, am modificat OUG nr. 119/2022 astfel că ”în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova.”a precizat  ministrul Energiei Virgil Popescu, citat de observatornews.ro

Maia Sandu: "România ne ajută din nou"

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a transmis pe pagina sa de Facebook un mesaj de mulţumire adresat României pentru sprijinul acordat.

"România ne ajută din nou - de mâine, vom cumpăra electricitate de peste Prut. Decizia Guvernului României vine după ce Ucraina a sistat livrările de curent din cauza atacurilor rusești cu rachete, de la începutul acestei săptămâni.

Mulțumim, România! Apreciem acest ajutor prompt și generos, într-un moment de mare încercare pentru noi.

Moldovenii sunt îndemnați să reducă consumul de energie electrică după atacurile din Ucraina

Îndemn cetățenii să economisească, pe cât este posibil, energia electrică și le mulțumesc celor care au răspuns deja apelului autorităților.

Facem acest efort împreună, pentru a nu rămâne fără curent, pentru a reduce costurile, dar și pentru viitorul nostru liber. Împreună vom trece de iarna aceasta și vom ieși din ea mai puternici", a scris Maia Sandu, președintele Republicii Moldova pe Facebook. 

Exportul energiei electrice din Republica Moldova este interzis începând cu 15 octombrie

„Producătorii locali de energie electrică produsă din surse regenerabile care nu beneficiază de schemă de sprijin, urmare a interdicției de export a energiei electrice se vor adresa Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „FEE Nord” pentru a încheia contracte de achiziție a energiei electrice.  Aceste contracte vor fi negociate și semnate în termen de 2 zile lucrătoare”, se arată în comunicatul ANRE, citat de republika.md

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close