Antena 3 CNN Externe România, Germania și Franța lucrează la eliberarea Moldovei de dependența rusă

România, Germania și Franța lucrează la eliberarea Moldovei de dependența rusă

Germania și parteneri precum Uniunea Europeană, Franța și România explorează modalități de a reduce expunerea Moldovei la Rusia, de care se bazează cea mai săracă țară din Europa pentru aprovizionarea cu energie, a declarat marți ministrul de externe al Germaniei.

România, Germania și Franța lucrează la eliberarea Moldovei de dependența rusă
Sursa foto: Twitter/ Bogdan Aurescu
de Cerasela Stafie    |    05 Apr 2022   •   14:28

”Împreună cu partenerii noștri moldoveni, dorim să evaluăm modul în care putem contribui la reducerea dependenței Moldovei de Rusia din punct de vedere economic, financiar și din perspectiva nevoilor energetice și să întărim reziliența țării”, a declarat Annalena Baerbock participanților la o conferință de la Berlin, scrie Reuters.

Moldova, cu mai puțin de 3 milioane de oameni, a fost pusă sub o presiune extremă, primind mai mulți refugiați pe cap de locuitor decât orice altă țară, în timp ce sute de mii de ucraineni fug de invazia Rusiei.

Anterior, Germania a declarat că va acorda Moldovei un împrumut de 50 de milioane de euro, pentru a ajuta țara să facă față afluxului de refugiați și a costurilor ridicate ale energiei.

Prim-ministrul moldovean Natalia Gavriliță a cerut celor prezenți la conferință, printre care și miniștrii de externe francez și român, sprijin în diversificarea aprovizionării cu energie a țării sale.

”Suntem singura țară din Europa ale cărei importuri de gaze depind 100% de o singură sursă - Gazprom”, a spus ea. De asemenea, Moldova are nevoie de ajutor pentru conectarea rețelei sale de energie electrică cu cea a României vecine și, prin urmare, la cea a UE, a adăugat ea.

”Moldova este cea mai vulnerabilă dintre vecinii Ucrainei. Astăzi Moldova are nevoie de prieteni buni și parteneri de încredere”, a spus oficialul de la Chișinău.

La fel ca Ucraina, Moldova este o fostă republică sovietică, care are o parte din teritoriu ocupată de separatiști susținuți de Moscova. Țara rămâne puternic dependentă de Rusia pentru energie și ca piață de export, chiar dacă populația sa favorizează din ce în ce mai mult integrarea europeană.

×
Subiecte în articol: Franta Germania România dependenta Rusia
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close