Antena 3 CNN Externe România, printre ţările în care s-ar găsi produse de panificaţie modificate genetic

România, printre ţările în care s-ar găsi produse de panificaţie modificate genetic

România, printre ţările în care s-ar găsi produse de panificaţie modificate genetic
29 Sep 2009   •   22:28

România se află printre ţările în care s-ar găsi produse de panificaţie contaminate cu in modificat genetic, importate din Canada, potrivit organizaţiei Greenpeace, citate de AFP. Comisia Europeană le-a cerut statelor membre retragerea de la vânzare a acestor produse.

PâinEa cu in şi cea cu cereale sunt câteva dintre produsele la care sunt utilizate seminţele de in. Potrivit Greenpeace, produsul incriminat este in FP 967 sau Triffid. Acesta conţine trei gene rezistente la antibiotice şi a fost modificat genetic pentru a rezista la erbicide. Din 2004, legislaţia europeană interzice utilizarea acestui tip de gene. Triffid poate fi folosit în industria alimentară din Canada şi SUA.

Produse contaminate au fost depistate în Germania, Polonia, Elveţia, Belgia, Ungaria, Olanda, Portugalia, România, Luxemburg, Suedia şi Marea Britanie, potrivit Greenpeace.

La începutul acestei luni au fost emise opt alerte care informau asupra prezenţei seminţelor de in modificat genetic în industria alimentară, potrivit purtătorului de cuvânt al comisarului european pentru Sănătate, Nina Papadoulaki. Germania a fost prima care a emis o astfel de alertă pe 8 septembrie, mai târziu fiind lansate avertismente asemănătoare de către Suedia şi Marea Britanie.

"Alertele au permis retragerea rapidă de la vânzare a produselor contaminate. Autorităţile canadiene au fost contactate şi au blocat imediat toate transporturile cu destinaţia UE, pentru a efectua teste", a spus oficialul UE.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: pâine Comisia Europeana
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close