Antena 3 CNN Externe Rusia a încălcat Tratatul Forţelor Nucleare, anunță un general al SUA. Ce s-a întâmplat

Rusia a încălcat Tratatul Forţelor Nucleare, anunță un general al SUA. Ce s-a întâmplat

Rusia a încălcat Tratatul Forţelor Nucleare, anunță un general al SUA. Ce s-a întâmplat
08 Mar 2017   •   20:57

Rusia a desfăşurat rachete de croazieră lansate de la sol, încălcând Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a afirmat miercuri generalul Paul Selva, şeful Statului Major Interarme al SUA, citat de Reuters. 

Agenţia menţionează că declaraţia generalului în faţa Comitetului pentru Serviciile Armate al Camerei Reprezentanţilor din Congresul american este prima acuzaţie publică a Statelor Unite în urma informaţiilor de luna trecută referitoare la rachetele SSC-8 desfăşurate în secret de Moscova, după câţiva ani de dezvoltare şi testare. 

Washingtonul consideră că acţiunile respective încalcă INF, încheiat în 1987. 

"Sistemul în sine prezintă un risc pentru majoritatea instalaţiilor noastre din Europa şi credem că ruşii l-au desfăşurat intenţionat pentru a ameninţa NATO şi a instalaţiile din zona de responsabilitate a NATO", a spus Selva. "Ni s-a cerut să includem un set de opţiuni în revizuirea posturii nucleare", a arătat generalul. El a adăugat că Statele Unite au discutat problema cu Rusia, dar nu a dat detalii despre opţiunile americane în caz de eşec al dialogului şi nu a precizat dacă rachetele ruseşti au încărcături nucleare. 

Un raport din 2014 al Departamentului de Stat american a acuzat Rusia de încălcarea INF, iar acuzaţiile au fost reluate în 2015, reaminteşte Reuters. Atunci, Moscova a negat că încalcă INF şi denunţat "diplomaţia prin megafon" practicată de Washington. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Rusia SUA
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close