Antena 3 CNN Externe Rusia a înregistrat cea mai mare producţie anuală de petrol de la destrămarea URSS

Rusia a înregistrat cea mai mare producţie anuală de petrol de la destrămarea URSS

Rusia a înregistrat cea mai mare producţie anuală de petrol de la destrămarea URSS
de N.B.    |    02 Ian 2013   •   23:17

Rusia a atins cel mai ridicat nivel al producţiei de petrol de la destrămarea fostei URSS într-o perioadă în care producţia de gaze naturale a înregistrat o scădere puternică din cauza stagnării vânzărilor în Europa, informează Agepres.

Ministerul rus al Energiei a indicat că producţia de petrol şi gaz condensat a crescut cu 1,3 % în 2012, ajungând la 518 milioane de tone, respectiv 10,4 % barili pe zi, un nivel istoric pentru Rusia postsovietică.Anul trecut, Rusia atinsese deja un record, respectiv de 10,28 milioane de barili pe zi.

Această creştere a producţiei consacră Rusia ca prim producător de petrol din lume, detronând Arabia Saudită.

Grupul public Rosneft, care reprezintă 22,8 % din piaţa rusă de petrol, ar urma în acest an să ajungă la peste 40 %, graţie achiziţionării TNK-BP în octombrie 2012.

În schimb, producţia de gaze naturale a Rusiei a scăzut cu 2,3 %, ajungând la 655 miliarde de metri cubi, ca urmare a prăbuşirii vânzărilor sale în Europa.

Producţia gigantului rus din domeniul gazelor naturale Gazprom a ajuns la 478,8 miliarde de metri cubi în 2012, faţă de 513,1 miliarde de metri cubi în 2011.

Confruntat cu o scădere a cererii din partea majorităţii clienţilor săi europeni, afectaţi de criza economică, Gazprom resimte şi efectele deciziei Uniunii Europene de a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu gaze în scopul de a depinde mai puţin de Rusia, de unde provine 30 % din gazul său.

×
Subiecte în articol: Rusia URSS
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close