Antena 3 CNN Externe Rusia A MAJORAT cu 44% preţul gazelor livrate Ucrainei

Rusia A MAJORAT cu 44% preţul gazelor livrate Ucrainei

Rusia A MAJORAT cu 44% preţul gazelor livrate Ucrainei
01 Apr 2014   •   16:49

Rusia a crescut marţi cu 44% preţul gazelor naturale livrate Ucrainei, după expirarea unui discount acordat la sfârşitul anului trecut, sporind presiunile financiare asupra autorităţilor de la Kiev, care aşteaptă un program de asistenţă financiară internaţională, transmite Bloomberg.
   
Gazprom a anunţat că majorarea tarifului respectă contractul şi este necesară întrucât Ucraina datorează peste 1,7 miliarde de dolari pentru gazele cumpărate de la începutul anului 2013.
   
Guvernul fostului preşedinte Victor Ianukovici a negociat anul trecut reducerea preţului gazelor, pe fondul protestelor declanşate după renunţarea la acordul de asociere cu Uniunea Europeană.
   
"Discountul pentru preţul gazelor nu mai poate fi folosit", a afirmat marţi directorul general al Gazprom, Alexey Miller, adăugând că Ucraina nu a reuşit să plătească gazele primite în 2013 şi nu plăteşte integral nici pentru livrările curente.
   
Decizia creşte probabilitatea ca Gazprom să ameninţe cu blocarea livrărilor către Ucraina, care cumpără circa jumătate din necesarul de gaze din Rusia, lucru care s-a mai întâmplat de cel puţin două ori din 2006.
   
Decizia Gazprom a avut loc în timp ce Rusia a început să reducă treptat presiunile militare exercitate după anexarea Crimeei, retrăgând o parte din trupele de la graniţa cu Ucraina.
   
Autorităţile de la Kiev au convenit săptămâna trecută cu FMI un acord de împrumut în valoare de 14-18 miliarde de dolari, programul de ajutor financiar urmând să deblocheze şi alte finanţări pentru autorităţile de la Kiev, până la un total de 27 de miliarde de dolari în următorii doi ani.
 
Concomitent cu majorarea preţului gazelor livrate Ucrainei, Gazprom a mărit, potrivit contractului, cu 10% taxa de tranzit plătită operatorului ucrainean de conducte UkrTransGaz pentru livrările destinate Europei.
   
Ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, i-a scris săptămâna trecută o scrisoare comisarului UE pentru Energie Guenther Oettinger în care susţine că Ucraina şi Uniunea Europeană ar trebuie să intensifice eforturile pentru livrarea de gaze naturale Ucrainei, pentru a preveni conflictele cu Rusia

×
Subiecte în articol: gaze Rusia pret gaze Ucraina

Philip Morris susține inovația

Cum îţi construieşti un sistem video de monitorizare pentru casă sau afacere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close