Antena 3 Externe Rusia, acuzată de "purificare etnică" în Siria

Rusia, acuzată de "purificare etnică" în Siria

10 Dec 2015   •   08:57
Rusia, acuzată de "purificare etnică" în Siria Foto: pixabay.com

Premierul turc Ahmet Davutoglu a acuzat Rusia de "purificarea etnică" a arabilor sunniţi şi turkmenilor în nordul Siriei, unde Moscova efectuează atacuri aeriene de două luni, relatează DPA.

Ruşii "vor să expulzeze, vor să purifice etnic această regiune", a declarat Ahmet Davutoglu pentru presă. Rusia vrea să-şi protejeze bazele, dar şi fiefurile Guvernului sirian, a spus el.

"Lupta lor nu este împotriva Daesh", a subliniat premierul turc, referindu-se la gruparea Statul Islamic (SI).

Davutoglu a avertizat, de asemenea, că bombardamentele ruse vor determina până la trei milioane de sirieni să fugă din ţară, care vor spori povara refugiaţilor în Turcia şi Europa.

"Dacă aceste bombardamente continuă, nu pot să vă spun câte milioane (de oameni) vor veni în plus în Turcia", a avertizat el.

Peste patru milioane de sirieni şi-au părăsit ţara de când a începutul războiul civil, în 2011, dintre care peste 2,2 milioane s-au refugiat pe teritoriul turc. Sute de mii dintre ei au părăsit deja Turcia, recurgând la călătorii pline de pericole, la bordul unor ambarcaţiuni, către Europa.

Uniunea Europeană (UE) şi-a intensificat cooperarea cu Turcia, în speranţa că Ankara va opri fluxul de migranţi către blocul european, promiţând autorităţilor turce ajutoare în valoare de aproximativ 3,2 miliarde de dolari.

Tensiunile dintre Ankara şi Moscova au escaladat începând din 24 noiembrie, când Turcia a doborât un avion de război rusesc în apropierea frontierei cu Siria.

Rusia a lansat atacuri aeriene în Siria la sfârşitul lui septembrie, în sprijinul Guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, după ce trupele acestuia înregistraseră înfrângeri importante în lupta împotriva grupărilor rebele.

Cele mai multe atacuri aeriene ruse par să-i vizeze pe aceşti rebeli, dar şi grupări islamiste extremiste precum Ahrar al-Sham şi Frontul Al-Nusra - filiala siriană a Al-Qaida.

Însă unele din atacurile Moscovei au lovit miliţii turkeme, care întreţin legături cu Turcia şi care luptă alături de alţi rebeli.

Turcia este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai unor grupări rebele - în principal sunnite - care luptă împotriva lui al-Assad. Unele dintre fiefurile Guvernului se află în regiunile de coastă de la Latakia şi Tartus, de unde este originară familia al-Assad. Rusia deţine o bază navală-cheie în această regiune, singura care-i oferă acces la Mediterana.

Rusia a acuzat Turcia că permite Statului Islamic să efectueze o contrabandă cu petrol prin care se finanţează, acuzaţii pe care Ankara le dezminte.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close