Antena 3 Externe Rusia. Apariţia unor caiete şcolare cu imaginea lui Stalin pe copertă a generat un scandal public

Rusia. Apariţia unor caiete şcolare cu imaginea lui Stalin pe copertă a generat un scandal public

de G.S.    |    01 Apr 2012   •   11:56
Rusia. Apariţia unor caiete şcolare cu imaginea lui Stalin pe copertă a generat un scandal public
Sursa foto: Foto: therightplanet.com

Apariţia în Rusia a unor caiete şcolare cu imaginea lui Iosif Stalin, în cadrul unei serii cu "marile nume" ale istoriei ruse, a generat sâmbătă reacţii ferme din partea apărătorilor drepturilor omului, relatează AFP.
   
"Aceasta este o profanare a istoriei noastre, a suferinţelor îndurate de poporul nostru sub conducerea acestui individ", a reacţionat la postul de radio Ecoul Moscovei Svetlana Ganuşkina, o reprezentantă a organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Memorial.
   
La acelaşi post de radio, un reprezentant al editurii Alt, Dmitri Krasnikov, a apărat decizia societăţii de a publica aceste caiete, vândute la librărie sub acelaşi ca titlu ca acelea pe care figurează portretul împărătesei Ecaterina a II-a sau al compozitorului Serghei Rachmaninov.
   
"Nu putem ignora rolul lui Stalin. Putem să discutăm despre această personalitate, să o criticăm, dar ea a existat, este istoria Rusiei pe care copiii o învaţă la şcoală", a declarat el.
   
Ganuşkina a apreciat că astfel de iniţiative arată un "refuz (al Rusiei) de a-şi accepta istoria".
   
Mai multe personalităţi politice au condamnat de asemenea această iniţiativă a editurii.
   
Nostalgia unei ţări conduse cu mână de fier rămâne prezentă în Rusia, unde procesul de reevaluare a istoriei început la căderea regimului sovietic în 1991 nu a fost dus până la capăt, potrivit militanţilor ruşi pentru drepturile omului.
   
În mai 2010, preşedintele Dmitri Medvedev a denunţat regimul "totalitar" al URSS şi crimele "impardonabile" comise de Stalin.
   
În acelaşi timp, mai multe manuale de istorie destinate universităţilor continuă să-i dea o apreciere pozitivă lui Stalin.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close