Antena 3 CNN Externe Rusia, critici la adresa Republicii Moldova, după votul Parlamentului de la Chişinău

Rusia, critici la adresa Republicii Moldova, după votul Parlamentului de la Chişinău

Administraţia Rusiei a recomandat, joi seară, Republicii Moldova să evite "retorica antirusă", în contextul poziţiei Parlamentului moldovean.

Rusia, critici la adresa Republicii Moldova, după votul Parlamentului de la Chişinău
Sursa foto: ProfimediaImages
de Claudia Popovici    |    02 Mar 2023   •   21:58

Ministerul rus de Externe a criticat votul Parlamentului Republicii Moldova prin care condamnă invazia militară rusă în Ucraina.

"Noi le cerem încă o dată autorităţilor moldovene să pună capăt retoricii antiruse de confruntare, care este lipsită de fundament", a declarat joi seară Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Monde.

"Denunțăm informaţiile false privind proiecte inexistente ale Moscovei de a destabiliza situaţia" în Republica Moldova şi "tentative de a intensifica în mod artificial tensiunile.

Din partea noastră, noi confirmăm voința de a intensifica pragmatic cooperarea cu Chișinăul şi de a continua eforturile pentru rezolvarea problemei Transnistriei", a subliniat Maria Zaharova.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, joi, o rezoluție prin care condamnă invazia militară rusă în Ucraina şi denunţă atrocitățile atribuite armatei ruse, informează publicaţia Jurnal de Chişinău.

"Parlamentul Republicii Moldova constată că Federația Rusă, din februarie 2014, poartă un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat la 24 februarie 2022 printr-o invazie la scară largă pe teritoriul Ucrainei, notează Mediafax.

Condamnă brutalitatea războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei manifestat prin: efectuarea de către forțele armate ale Rusiei a atacurilor asupra cartierelor rezidențiale și a infrastructurii civile; comiterea de către forțele ruse a atrocităților în orașele Bucea, Irpin și alte localități ucrainene (...); uciderea miilor de civili, inclusiv copii, torturarea, hărțuirea sexuală, răpirea și strămutarea forțată pe teritoriul Rusiei a cetățenilor ucraineni.

Acestea constituie crime de război și o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar de către militarii ruși și acoliții lor”, arată rezoluția adoptată de Parlamentul de la Chişinău cu 55 de voturi din totalul de 101.

×
Subiecte în articol: Rusia Republica Moldova Chisinau
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close