Antena 3 CNN Externe Rusia: Duma de stat recunoaşte că masacrul de la Katin a fost o crimă ordonată de Stalin

Rusia: Duma de stat recunoaşte că masacrul de la Katin a fost o crimă ordonată de Stalin

Rusia: Duma de stat recunoaşte că masacrul de la Katin a fost o crimă ordonată de Stalin
Sursa foto: Katia - Portret al unui ofiţer polonez ucis în 1940 de NKVD – Foto: AFP / Mediafax
26 Noi 2010   •   17:06

Duma de stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat, vineri, o declaraţie care recunoaşte masacrarea a mii de ofiţeri polonezi, de către NKVD, în 1940, la Katin, drept o "crimă" ordonată de Iosif Stalin, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Potrivit declaraţiei adoptate, "documentele publicate, păstrate mulţi ani în arhive secrete, nu fac decât să dezvăluie amploarea acestei teribile tragedii, dar arată, în acelaşi timp, faptul că această crimă de la Katin a fost comisă la ordinul personal al lui Stalin şi al altor lideri sovietici".

"Furia, amărăciunea şi neîncrederea poporului polonez" a fost întreţinută de faptul că "propaganda sovietică a atribuit criminalilor nazişti responsabilitatea acestei fapte", se arată în declaraţie.

Parlamentul rus îşi exprimă "profunda compasiune faţă de victimele acestui act de represiune fără justificare, familiilor lor şi rudelor acestora", se mai arată în declaraţie.

După invadarea din 1939 a regiunilor poloneze din est, de către Uniune Sovietică, în baza Pactului germano-sovietic, 22.000 de ofiţeri polonezi, prizonieri ai Armatei Roşii, au fost împuşcaţi în pădurea de la Katin, la Mednoie (Rusia) şi la Harkov (Ucraina).

Uniunea Sovietică i-a acuzat pe nazişti, timp de zece ani, că ar fi comis aceste asasinate. Mihail Gorbaciov a recunoscut vina ţării sale pentru comiterea acestor masacre abia în aprilie 1990.

×
Subiecte în articol: Rusia Duma de Stat masacru stalin
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close