Antena 3 CNN Externe Rusia, mișcări militare periculoase în apropierea României. Radu Tudor: "NATO trebuie să ia măsuri urgente de apărare și descurajare"

Rusia, mișcări militare periculoase în apropierea României. Radu Tudor: "NATO trebuie să ia măsuri urgente de apărare și descurajare"

Tensiunile dintre Rusia și SUA transformă Marea Neagră într-un teren de bătălie. În doar câteva zile, două distrugătoare vor ajunge în Marea Neagra prin Bosfor. Marea Britanie se pregătește să trimită echipament militar în următoarea perioadă.

Rusia, mișcări militare periculoase în apropierea României. Radu Tudor: "NATO trebuie să ia măsuri urgente de apărare și descurajare"
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    13 Apr 2021   •   19:27

Radu Tudor a explicat, la Antena 3, ce presupun cu exactitate aceste mișcări.

"Trebuie să precizăm că, pentru toată lumea occidentală, ceea ce face Rusia acum reprezintă un motive de mare îngrijorare. Nu este un motiv de glumă și nu putem să luăm în serios afirmațiile potrivit cărora e vorba doar de exerciții militare.

Este vorba despre peste 80.000 de militari pe care Rusia îi masează la granița cu Ucraina, despre nave de război, despre foarte multe tancuri și transportoare blindate. Această imensă cheltuială și alocare de resurse demonstrează că Rusia poate pregăti o surpriză extrem de neplăcută , așa cum s-a întâmplat și în 2008, când a invadat Georgia și în 2014 când a invadat Ucraina.

Toate țările membre NATO sunt obligate să răspundă foarte ferm prin măsuri de apărare și descurajare. România se află în prima linie a flancului estic și în fața acestor amenințări. În perioada următoare, țara noastră va juca un rol esențial în măsurile Alianței Nord-Atlantice pentru descurajare. De aceea vin două nave militare foarte importante, în bazinul Mării Negre. Lucru acesta se întâmplă de ceva timp, pe o bază rotațională, cvasi-permanentă, pentru a demonstra solidaritatea și funcționalitatea Alianței Nord-Atlantice și a Art. 5 care în esență spune toți pentru unul și unul pentru toți", a explicat Radu Tudor.

Întrebat dacă există posibilitatea ca în perioada următoare să existe o escaladare a acestui conflict, Radu Tudor a precizat:

"Se întâmplă, din păcate, lucru acesta. Sunt peste 13.000 de ucrainieni morți într-un război declanșat de Rusia, care le-a anexat ilegal Peninsula Crimeea, a invadat Estul Ucrainei și oamenii aceștia încearcă su disperare să își elibereze țara.

Aceasta concentrare de forțe militare de ultimă oră ne îngrijorează pe toți, pentru că știm că Rusia este complet lipsită de predictibilitate, este un stat agresiv, un stat care poate genera de pe o zi pe alta cele mai neplăcute surprize și nu am vrea să vedem un arc de instabilitate format din toate zonele de conflicte înghețate, legate de Crimeea, de Estul Ucrainei și de aici o destabilizare profundă a bazinului Mării Negre, bazin în care România și alte două state membre NATO sunt riverane", a adăugat Radu Tudor.

×
Subiecte în articol: NATO Rusia Marea Neagrã Radu Turtă
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close