Antena 3 CNN Externe Rusia nu-i acordă azil politic președintelui sirian Bashar al-Assad

Rusia nu-i acordă azil politic președintelui sirian Bashar al-Assad

Rusia nu-i acordă azil politic președintelui sirian Bashar al-Assad
Sursa foto: Foto: Intact Images/AFP
de M.Z.    |    05 Iul 2012   •   22:54

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a dezminţit joi afirmaţiile potrivit cărora Occidentul îi sugerează Moscovei să-i acorde azil politic preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, spunând că acesta a fost subiectul unei "glume" făcute de germani în timpul vizitei preşedintelui Vladimir Putin la Berlin.

"Sper că nu fac public un secret străin, dar pe 1 iunie, când preşedintele Putin s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel la Berlin, în timpul discuţiei, colegii noştri germani au afirmat că ei cred că nu ar fi rău dacă Rusia i-ar acorda azil politic lui Bashar al-Assad. Partea rusă a considerat asta drept o glumă, de aceea a răspuns tot cu o glumă: ", a explicat Serghei Lavrov, potrivit AFP.

"Şi eu am crezut că totul se va încheia în această notă umoristică şi am fost puţin surprins când, în cadrul recentelor întâlniri cu omologii străini, discutând tema siriană, am auzit că ei sunt convinşi că noi îl vom lua (îi vom oferi azil) şi, în felul acesta, vom soluţiona toate problemele poporului sirian", a continuat şeful diplomaţiei ruse.

În opinia sa, aserţiunile vizând posibilitatea de a-i acorda azil politic lui Assad în Rusia constituie "fie o încercarea răuvoitoare de a-i induce în eroare pe oamenii serioşi, care se ocupă de politică, fie neînţelegerea de facto a problemei".

"Soarta Siriei, inclusiv a conducătorului ei, poate fi decisă doar de poporul sirian, aspect indicat limpede în comunicatul publicat după întâlnirea de la Geneva din 30 iunie", a întărit Serghei Lavrov.

Explicaţia ministrului rus de externe intervine după ce ziarul Kommersant a scris miercuri că Occidentul încearcă să convingă Rusia să-i acorde azil politic preşedintelui Bashar al-Assad, dar că Moscova nu recurge deocamdată la această măsură.


×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close