Antena 3 CNN Externe Rusia a preluat Preşedinţia Consiliului de Securitate ONU

Rusia a preluat Preşedinţia Consiliului de Securitate ONU

Rusia a preluat, astăzi, preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, dar Administraţia Ucrainei a catalogat drept o "ruşine" acţiunea.

Rusia a preluat Preşedinţia Consiliului de Securitate ONU
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    01 Apr 2023   •   17:08

Moscova va exercita timp de o lună Preşedinţia Consiliului de Securitate ONU. "Vom exercita toate drepturile", a comunicat Kremlinul.

"Este o ruşine, dar şi o nouă lovitură simbolică asupra sistemului de relaţii internaţionale bazat pe reguli", a reacţionat Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev.

"Această situaţie aminteşte că ceva este în neregulă în funcţionarea arhitecturii internaţionale de securitate", a declarat, la rândul său, Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, potrivit Mediafax.

"Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate ONU. Nu ar fi trebuit să preia acest mandat, având în vedere acţiunile împotriva Ucrainei, dar Carta Naţiunilor Unite nu permite modificarea statutului unui membru permanent al Consiliului de Securitate", a declarat Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU, potrivit Agenţiei France-Presse.

"Din nefericire, Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate ONU şi nu există nicio cale fezabilă din punct de vedere legal pentru a schimba această realitate", afirmase anterior Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA.

×
Subiecte în articol: Rusia consiliul de securitate al ONU
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close