Antena 3 CNN Externe Rusia şi China cer Phenianului să revină la masa negocierilor

Rusia şi China cer Phenianului să revină la masa negocierilor

Rusia şi China cer Phenianului să revină la masa negocierilor
Sursa foto: medvedev jintao
18 Iun 2009   •   10:03

Rusia şi China au cerut Coreii de Nord să revină la masa negocierilor pentru a clarifica problema programului său nuclear- un apel neobişnuit comun din partea celor doi membri ai Consiliului de Securitate, care s-au opus unor măsuri mai punitive contra Phenianului.
Apelul, care a mai exprimat ?preocupări serioase? în legătură cu tensiune din peninsula coreeană, au venit la doar câteva ore după ce Coreea de Nord a ameninţat cu lovituri militare ?înzecite? contra SUA şi aliaţilor dacă este provocată-.
Faptul că liderii chinezi şi ruşi au folosit întâlnirea de la Moscova să preseze Coreea pare un semnal că Moscova şi Beijinul sunt din ce în ce mai neliniştite de încăpăţânarea Phenianului. Ambele state au graniţă comună cu statul comunist.
După întâlnirea de la Kremlin, preşedintele chinez Hu Jintao şi cel rus Dmitri Medvedev au cerut Coreii să revină la masa negocierilor.

"Rusia şi China sunt gata să ajute la slăbirea tensiunilor din Asua de NE şi cheamă la continuarea eforturilor de către toate părţile pentru rezolvarea dezacordurilor prin mijloace paşnice, prin dialog şi consultări", se arată în comunicat.
Comentariile, din cadrul unui comunicat foarte lung ce a abordat multe alte teme globale, nu includea noi iniţiative, dar a părut atent scrisă pentru a evita provocarea Phenianului.
În declaraţiile de după întâlnire, Medvedev s-a referit scurt la Coreea de Nord, iar Hu nu a menţionat nimic.
Anterior, Coreea de Nord a reacţionat furios la afirmaţia preşedintelui american, care califica acest stat ca fiind o ameninţare gravă
?Dacă SUA şi aliaţii lor încalcă suveranitatea ţării noastre chiar şi puţin, armata şi poporul nostru vor lansa un răspuns militar fără milă de o sută sau o mie de ori mai mare," se arăta în publicaţia guvernamentală Minju Joson .
Atât China cât şi Rusia au rezistat eforturilor Washingtonului de impune sancţiuni mai dure contra Coreii.
Antena3.ro

×
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close