Antena 3 CNN Externe Rusia şi UE semnează un pact de avertizare energetică

Rusia şi UE semnează un pact de avertizare energetică

Rusia şi UE semnează un pact de avertizare energetică
Sursa foto: gaz natural
17 Noi 2009   •   00:39

Rusia şi UE au semnat un acord privind un avertisment timpuriu energetic care ar urma să ajute la semnalarea unei întreruperi bruşte a gazelor, pe fondul preocupării europene tot mai mari a Europei legate de întreruperea gazelor în această iarnă.

Separat, premierul rus Vladimir Putin a declarat că Rusia şi Slovacia discută despre crearea unei unităţi de stocare şi de distribuire a gazului în Slovacia.

Conform acordului semnat la Moscova, Rusia şi UE se vor înştiinţa despre orice întrerupere a livrărilor de gaz, ţiţei, electricitate şi vor căuta în comun o soluţie, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Terţe părţi vor putea participa la acord, se mai arată.


"O criză energetică ca cea suferită de UE în ianuarie aduce daune ţărilor care fac livrările, tranzitul şi consumatoare deopotrivă," aprecia comisarul european pe energie, Andris Piebalgs.

"Trebuie să facem tot ce este necesar pentru a ne asigura că o asemenea situaţie nu se va mai repeta niciodată," declara Piebalgs, care a semnat acordul alături de ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko.
"Documentul nu conţine sancţiuni contra unor terţe părţi dar prevede acţiuni coordonate comune pentru a împiedica oprirea livrărilor," arăta Şmatko.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rusia Comisia Europeana
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close