Antena 3 CNN Externe Rusia a lansat patru din cele șase submarine ale sale în Marea Neagră: fiecare încărcat cu rachete

Rusia a lansat patru din cele șase submarine ale sale în Marea Neagră: fiecare încărcat cu rachete

În apropierea acostărilor din Golful de Sud al Sevastopolului, Crimeea ocupată de ruși, există două submarine, care alcătuiesc o treime din submarinele active ale Flotei Mării Negre. Toate celelalte sunt pe mare.

Rusia a lansat patru din cele șase submarine ale sale în Marea Neagră: fiecare încărcat cu rachete
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    22 Mai 2022   •   12:59

În total, flota Mării Negre a Rusiei are șase submarine ale proiectului Varshavyanka: B-261 Novorossiysk, B-237 Rostov-pe-Don, B-262 Stary Oskol, B-265 Krasnodar, B - 268 "Veliky Novgorod " și B-271 "Kolpino".

Astfel, patru din șase submarine sunt acum pe mare, adică două treimi.

Submarinul ucrainean „Zaporozhye” este, de asemenea, ancorat la debarcader. În martie 2014, în timpul anexării Crimeei, trupele ruse au luat cu asalt submarinul.

Pe lângă armamentul cu torpile de mină, submarinele din clasa Varshavyanka poartă rachete de croazieră de tip Kalibr, care sunt utilizate în diferite modificări împotriva țintelor maritime și terestre. Fiecare submarin este înarmat cu patru astfel de rachete.

Rachetele Kalibr se află "la capătul superior" al tehnologiei militare ruse. Sunt arme de precizie, care pot suferi corecții de traiectorie în timpul zborului și care sunt capabile să zboare de la câteva sute la câteva mii de kilometri până la țintă.

Pot fi echipate cu încărcătură convențională sau nucleară.

Unele modele - precum 3M-54K sau 3M-54T - ating viteze supersonice în etapa finală a zborului, ceea ce le face mai greu de anihiliat.

Rusia a utilizat deja astfel de rachete în timpul războiului din Ucraina.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close