Antena 3 CNN Externe Rusia va porni centrala nucleară iraniană în 2010

Rusia va porni centrala nucleară iraniană în 2010

Rusia va porni centrala nucleară iraniană în 2010
Sursa foto: centrala nucleara
01 Dec 2009   •   08:30

Rusia intenţionează să pornească prima nucleară iraniană în martie 2010 pentru a coincide cu noul an iranian. Moscova a acceptat în 1995 să construiască o centrală nucleară de 1.000 megawatt la Bushehr, dar proiectul de un miliard de dolari a fost întârziat de nenumărate ori, iar Moscova a folosit proiectul ca pârghie în relaţiile cu Teheran.
Surse oficiale au declarat pentru Reuters că testele decurg bine, dar ?mai este mult de lucru?. În timpul unei vizite pe şantier, luni, ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko, a declarat că lucrările vor fi terminate curând, dar nu a oferit un interval de timp.
Centrala nucleară a fost anterior sursă de dezacorduri cu Rusia şi Occident. Cu toate acestea, în ultimii ani, SUA a renunţat la opoziţie şi arată că centrala înlătură orice motiv pentru ca Iran să aibă propriul program de îmbogăţire.
Şeful Organizaţiei pentru Energie Nucleară, Ali Akbar Salehi, a fost întrebat la conferinţa de presă cu oasptele rus de ce Moscova a susţinut rezoluţiile ONU de sancţionare a Iranului.
Salehi a subliniat că Teheran şi Rusia au o bună cooperare şi că aceasta va avea prioritatea la participarea la construcţia a noi centrale de nouă generaţie cu o putere de 20.000 megawatt în următoarele două decenii.
Antena3.ro

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close