Antena 3 CNN Externe Rusia va reveni în Afganistan, alături de trupele NATO

Rusia va reveni în Afganistan, alături de trupele NATO

Rusia va reveni în Afganistan, alături de trupele NATO
Sursa foto: Foto: fearthefin.com
27 Oct 2010   •   23:50

Rusia se va întoarce în Afganistan, de partea trupelor NATO. Decizia a fost luată în urma unei cereri din partea statelor vestice, care au sprijinit în timpul Rîzboiului Rece mujahedinii pentru alungarea forţelor sovietice de pe teritoriul afgan, informează The Indepedent.

In momentul actual, reprezentanţii NATO poartă discuţii cu Moscova cu privire la livrarea directă de elicoptere, antrenamentul piloţilor, precum şi pentru a permite transportul de arme şi muniţie prin teritoriul rus, ca alternativa la ruta prin Pakistan care este ţinta atacurilor repetate ale talibanilor.

Mai mult decât atât, la summitul din noiembrie de la Lisabona, la care este asteptat şi presedintele Dmitri Medvedev, ar putea fi anunţat un acord cu Rusia.

NATO va folosi elicopterele de la ruşi ca parte a strategiei de retragere a forţelor militare de pe teritoriul Afganistanului. Mai multe aeronave au fost deja vandute Poloniei în acest scop.

Moscova se apropie astfel de fostul său adversar din războiul care s-a încheiat în urmă cu 21 de ani. Principala cauză a acestui lucru o constituie ameninţarea islamică şi importul de heroină tot mai mare care ajunge, prin Asia centrală, în oraşele din Rusia.

Rusia a mai anunţat că nu doreşte retragerea trupelor din Osetia şi Abhazia după rezboiul de acum doi ani, însă oficialii americani şi europeni susţin că ocuparea unui teritoriu suveran al unui stat membru nu este o situaţie care acceptă compromisuri. De asemenea, Moscova doreşte ca NATO să accepte incidentul din Georgia ca un "fapt împlinit".

În acelaşi timp, Mihaeil Gorbaciov, ultimul presedinte al Uniunii Sovietice şi cel care a decis retragerea trupelor sovietice din Afganistan în urmă cu peste 20 de ani, a avertizat, într-un interviu acordat BBC Moscova,  ca o victorie a NATO în conflictul vechi de 9 ani este imposibilă, iar Statele Unite nu au alta solutie decat retragerea.

×
Subiecte în articol: Rusia Afganistan NATO
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close