Antena 3 CNN Externe Sarkozy: Franţa se va reintegra în comandamentul militar al NATO

Sarkozy: Franţa se va reintegra în comandamentul militar al NATO

Sarkozy: Franţa se va reintegra în comandamentul militar al NATO
Sursa foto: Nicolas Sarkozy
12 Mar 2009   •   15:44

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a anunţat, joi, că ţara pe care o conduce se va reintegra în comandamentul militar al NATO.

Franţa a părăsit structurile militare ale NATO cu mai bine de 40 de ani în urmă, dar a rămas în continuare membru al Alianţei Nord-Atlantice. Iniţiativa lui Sarkozy va fi supusă votului de încredere al Parlamentului, apoi oficializată la summitul NATO, ce va avea loc la începutul lunii aprilie.

Preşedintele francez crede că revenirea completă a Franţei în NATO va fi un drum lung, marcat de participarea soldaţilor francezi la principalele operaţiunile ale Alianţei. El consideră că decizia Parisului este atât în interesul Franţei cât şi al Europei.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a salutat decizia Franţei. Aceasta va fi supusă votului Adunării Naţionale marţi. Ulterior, hotărârea va fi oficialitază la summitul ce va avea loc în perioada 3-4 aprilie în localităţile Strasbourg şi Kehl.

Dreapta dispune de o majoritate confortabilă în Parlamentul francez, de aceea hotărârea preşedintelui ar trebui aprobată fără probleme.

Franţa s-a retras din comandamentul militar al NATO în 1966, în timpul lui Charles De Gaulle. Ea a continuat totuşi să fie membră a Alianţei. Decizia, luată în plin Război Rece, a reprezentat apogeul mai multor ani de rivalitate franco-americană pentru controlul asupra Alianţei şi al armelor nucleare.

Antena 3

×
Subiecte în articol: NATO Nicolas Sarkozy
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close