Antena 3 CNN Externe Scenariu șocant în Asia. Retragerea sprijinului SUA ar putea declanșa o cursă a înarmării în regiune

Scenariu șocant în Asia. Retragerea sprijinului SUA ar putea declanșa o cursă a înarmării în regiune

Scenariu șocant în Asia. Retragerea sprijinului SUA ar putea declanșa o cursă a înarmării în regiune
15 Noi 2016   •   15:50

Abordarea Statelor Unite în Asia va intra într-o nouă etapă, din momentul în care Donald Trump va fi învestit președinte al Statelor Unite.

Și se pare că acesta va avea foarte multă treabă încă de la început.

Conform unui raport al Asia Foundation, citat de ABC News, există temeri că în Asia ar putea începe o cursă a înarmării, dacă Statele Unite se retrag din regiunea puternic provocată de Coreea de Nord.

Totuși, în același raport al Asia Foundation, citat de Associated Press, se arată că venirea lui Donald Trump la Casa Albă ar putea să aducă schimbări în bine pentru politica externă a Statelor Unite.

Până în acest moment, din eforturile depuse de administrația Obama în ultimii opt ani, au existat câteva elemente modeste de succes. Aici ar putea fi încadrate o ușoară creștere a prezenței militare în regiune, o deschidere a relațiilor cu Myanmar și relații ceva mai bune cu Vietnam.

Trump a prezentat un scenariu în care Statele Unite își retrag forțele militare din Coreea de Sud și Japonia, dacă nu ajung la un consens pentru a găzdui 80.000 de trupe.

Raportul Asia Foundation, redactat de academicieni și foști oficiali din 20 de state asiatice, avertizează că retragerea trupelor americane ar putea încuraja Seul și Tokyo să își caute propriile soluții militare, poate chiar nucleare – în loc să se bazeze pe forțele americane – element care ar putea, la rândul său, să genereze o cursă a înarmării în regiune.

 

×
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close