Antena 3 CNN Externe Schimbare de planuri. Agenda liderilor europeni a fost dată peste cap de maratonul negocierilor de pace de la Minsk

Schimbare de planuri. Agenda liderilor europeni a fost dată peste cap de maratonul negocierilor de pace de la Minsk

Schimbare de planuri. Agenda liderilor europeni a fost dată peste cap de maratonul negocierilor de pace de la Minsk
Sursa foto: Foto: Reuters
12 Feb 2015   •   14:20

Mai mulţi lideri europeni au fost nevoiţi să îşi modifice agenda de lucru pentru ziua de astăzi, după discuţiile din timpul nopţii trecute privind reconcilierea situaţiei din Ucraina, desfăşurate la Palatul Prezidenţial din capitala Belarusului, Minsk.

După mai bine de 16 ore istovitoare de negocieri, participanţii Grupului de Contact pentru Ucraina au ajuns în sfârşit la o înţelegere verbală, prin care se poate pune capăt crizei ucrainiene.
După maratonul diplomatic de noaptea trecută, liderii prezenţi la negocieri au fost forţaţi să îşi schimbe programul pentru ziua de astăzi.

Preşedintele Consiliului European (CE), Donald Tusk, a scris pe contul său de Twitter că întâlnirea informală de la Bruxelles va începe mai târziu astăzi, decât era iniţial programată, de vreme ce însuşi Tusk a fost şi el prezent la negocierile de la Minsk.
Anterior, membrii CE fuseseră convocaţi la ora 1.00 pm pentru a discuta problemele actuale cu care se confruntă Uniunea Europeană: lupta împotriva terorismului, situaţia tensionată din Ucraina şi relaţiile cu Rusia, precum şi problemele economice din zona Euro.

Vicecancelarul german şi ministru de Externe al Berlinului, Frank-Walter Steinmeier, a fost nevoit şi el să îşi reprogrameze o vizită oficială în Brazilia, din cauza discuţiile prelungite din Belarus.

Ministrul de Externe francez, Laurent Fabius şi cel al Apărării, Jean-Yves Le Drian, aveau programată la Londra o întâlnire cu omologii lor britanici. Tot din acelaşi motiv, întrevederea anglo-franceză a fost amânată pentru o dată ce va fi stabilită ulterior.

Cel mai avantajat de întârzierea întrunirii CE pare a fi premierul Greciei, Alexis Tsipras, care acum are posibilitatea să se vadă în particular cu liderii europeni, inclusiv cu premierul belgian, Charles Michel, cu cel al Letoniei, Laimdota Straujuma, dar şi cu cel britanic, David Cameron.
Astfel, liderul cabinetului de la Atena va avea oportunitatea să cuate sprijin la omologii lui străini, având în vedere că Grecia caută acum să ajungă la noi înţelegeri cu creditorii săi internaţionali.

Runda de negocieri prelungită neaşteptat de mult la Minsk sugerează faptul că mai marii europeni s-au concentrat pe rezolvarea crizei din Ucraina, iar orice altă problemă continentală a fost trecută pe plan secund.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close