Antena 3 CNN Externe Secretarul general al NATO se schimbă în plin război. Cine îl poate înlocui pe Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO se schimbă în plin război. Cine îl poate înlocui pe Jens Stoltenberg

Actualul secretar general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a confirmat că se va retrage în octombrie.

Secretarul general al NATO se schimbă în plin război. Cine îl poate înlocui pe Jens Stoltenberg
Sursa foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA - Shutterstock
de Alexandra Cojoianu    |    14 Feb 2023   •   11:57

Ministrul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, ar putea să devină următorul șef al NATO, după ce actualul secretar general Jens Stoltenberg a confirmat că se va retrage în octombrie, relatează publicația britanică DailyMail.co.uk.

Mandatul secretarului general NATO nu va fi prelungit pentru încă un an, în octombrie 2023, acesta urmând să părăsească conducerea alianței. Informația a fost confirmată şi de Oana Lungescu, purtătoare de cuvânt în cadrul organizației. 

Un posibil înlocuitor pentru actualul șef NATO este Mark Rutte, actualul premier olandez.

În vara anului trecut, acesta a devenit cel mai longeviv premier din istoria țării sale și a vorbit recent despre posibilitatea de a părăsi cu totul politica pentru a "face ceva complet diferit" atunci când a fost întrebat despre postul de la NATO.

Citeşte şi: Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO: "Jens Stoltenberg nu va solicita o nouă prelungire a mandatului la conducerea NATO"

Urmează o femeie?

Toți cei 13 secretari generali permanenți anteriori ai NATO au fost bărbați, ceea ce a exercitat presiuni asupra alianței pentru a numi o femeie șefă atunci când Stoltenberg va pleca după nouă ani de mandat.

Premierul estonian Kaja Kallas, premierul lituanian Ingrida Simonyte și fostul președinte croat Kolinda Grabar-Kitarovic au fost asociate cu acest rol.

Printre candidații de sex feminin s-ar putea număra și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru german al apărării, sau Chrystia Freeland, vicepremierul Canadei.

Se pare că doamna Freeland este susținută de SUA pentru a prelua șefia NATO.

Cine ar putea prelua şefia NATO

  • Ben Wallace, Ministrul Apărării din Marea Britanie,

  • Mark Rutte, premierul Olandei Kaja Kallas,

  • Premierul Estoniei Ingrida Simonyte,

  • Premierul Lituaniei Chrystia Freeland, vicepremierul Canadei.
×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close