Antena 3 CNN Externe Schimbări importante în Coreea de Nord, remarcate de ONU: "Suntem abia la început"

Schimbări importante în Coreea de Nord, remarcate de ONU: "Suntem abia la început"

Schimbări importante în Coreea de Nord, remarcate de ONU: "Suntem abia la început"
de O.P.    |    29 Oct 2014   •   07:16

Raportorul special ONU pentru Coreea de Nord a salutat marţi "progresele" înregistrate de această ţară în domeniul drepturilor omului, un bilanţ apreciat drept catastrofal într-un raport al Naţiunilor Unite făcut public la începutul anului, relatează AFP.

"Mai multe progrese au fost înregistrate în trei luni decât în cursul ultimilor zece ani în materie de deschidere şi de pregătire a nord-coreenilor pentru a ieşi din carapacea lor", a declarat Marzuki Darusman, raportorul special al Naţiunilor Unite pentru Coreea de Nord, a doua zi de la o întâlnire rarisimă cu ambasadorul Phenianului la ONU.

Această declaraţie a fost făcută cu o zi înainte de prezentarea, de către Darusman, a unui raport care solicită urmărirea Coreei de Nord pentru crime de război.

Acest document se bazează pe rezultatele unei comisii de anchetă a Naţiunilor Unite care a publicat în februarie un raport incendiar ce denunţă abuzuri şi încălcări sistematice ale drepturilor omului în tabere de detenţie din Coreea de Nord, evocând cazuri de tortură, viol, ucidere şi sclavie.

"Suntem la începutul procesului", a adăugat Darusman referitor la întâlnirea pe care a avut-o luni, la sediul ONU de la New York, cu ambasadorul nord-coreean Kim Song, prima în zece ani între cei doi diplomaţi.

Diplomatul nord-coreean a anunţat luni pentru AFP că întâlnirea cu raportorul special al Naţiunilor Unite viza discuţii asupra "viitoarei cooperări (între Coreea de Nord şi ONU) în problema drepturilor omului".

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close