Antena 3 CNN Externe Secretarul de stat american John Kerry a sosit la Seul, prima etapă a turneului asiatic

Secretarul de stat american John Kerry a sosit la Seul, prima etapă a turneului asiatic

Secretarul de stat american John Kerry a sosit la Seul, prima etapă a turneului asiatic
de M.T.    |    12 Apr 2013   •   11:08

Secretarul de stat american John Kerry a sosit vineri în Coreea de Sud, prima etapă a unui turneu asiatic care va dura trei zile, informează AFP, citată de Mediafax.

În cadrul turneului Kerry va efectua vizite la Seul, Beijing şi Tokyo şi va încerca să convingă China să-şi calmeze aliatul nord-coreean, care practică o retorică agresivă în ultima perioadă.

La Seul, oficialul american se va întâlni cu noua preşedintă Park Geun-hye şi cu ministrul de Externe Yun Byung-se.

Un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei Obama, care călătoreşte împreună cu John Kerry, a subliniat vineri dimineaţa rolul-cheie pe care îl poate juca China în calmarea actualei crize din Peninsula Coreeană, în cadrul căreia Phenianul a ameninţat Coreea de Sud şi Statele Unite cu un „război termonuclear".

„China are un enorm interes privind stabilitatea, iar căutarea neîncetată a Coreei de Nord de a se dota cu o rachetă nucleară armată este inamicul stabilităţii. Acest lucru ne oferă nouă şi chinezilor un obiectiv comun, foarte puternic, vizând dezarmarea nucleară", a precizat acesta.

Ignorând avertismentele vecinului şi aliatului său chinez, Coreea de Nord a mobilizat pe coasta de est două rachete de tip Musudan, cu o rază de acţiune teoretică de până la 4.000 de kilometri, care au capacitatea să atingă Coreea de Sud, Japonia şi Insula americană Guam.

Un eventual tir de rachetă ar putea avea loc în jurul datei de 15 aprilie, aniversarea naşterii fondatorului ţării, Kim Il-sung, apreciază unii experţi.


×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close