Antena 3 CNN Externe Şeful NSA: Informaţiile publicate în Le Monde sunt „inexacte”

Şeful NSA: Informaţiile publicate în Le Monde sunt „inexacte”

Şeful NSA: Informaţiile publicate în Le Monde sunt „inexacte”
de M.T.    |    23 Oct 2013   •   11:10

Directorul serviciilor americane de informaţii a declarat, marţi, că articolele publicate recent de cotidianul francez Le Monde cu privire la activităţile de spionaj ale NSA în Franţa conţin informaţii „inexacte şi care induc în eroare în legătură cu activităţile serviciilor americane de informaţii”, informează AFP, citată de Agerpres.

„Informaţia potrivit căreia Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a colectat peste 70 de milioane de «înregistrări ale datelor telefonice de la cetăţeni francezi» este falsă”, a afirmat James Clapper, fără să precizeze în ce constă inexactitatea la care a făcut referire.

„Nu vom intra în amănunte legate de activităţile noastre, însă am spus clar că Statele Unite adună elemente de informaţii de acelaşi tip cu cele colectate de toate ţările”, a continuat şeful serviciilor americane de informaţii.

„Statele Unite colectează informaţii pentru a-şi apăra naţiunea, interesele şi pentru a-şi apăra aliaţii în faţa ameninţărilor teroriste sau a proliferării armelor de distrugere în masă”, a mai spus Clapper.

De asemenea, oficialul american a ţinut să amintească faptul că „Statele Unite acordă multă importanţă îndelungatei prietenii cu Franţa şi vom continua să cooperăm în domeniul securităţii şi informaţiilor”.

Cotidianul francez Le Monde, care a dezvăluit luni amploarea spionajului telefonic al NSA în Franţa, bazându-se pe documente oferite de fostul consultant al NSA Edward Snowden, a publicat marţi noi detalii cu privire la ascultarea ambasadelor, printre care reprezentanţa diplomatică a Franţei la New York.

Potrivit ziarului respectiv, care citează documente provenite de la Snowden, NSA a efectuat 70,3 milioane de înregistrări ale datelor telefonice în Franţa între 10 decembrie 2012 şi 8 ianuarie 2013.

Preşedintele François Hollande şi-a exprimat, luni, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său american, Barack Obama, „dezaprobarea profundă” în faţa „practicilor inacceptabile” ale aliatului său.

Marţi dimineaţă, cu prilejul unei întrevederi avute la Paris, şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, i-a făcut din nou cunoscută secretarului de stat american, John Kerry, nemulţumirea Franţei.

×
Subiecte în articol: SUA Franta spionaj NSA Le Monde
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close