Antena 3 CNN Externe Senatorii americani resping finanţarea pentru închiderea Guantanamo

Senatorii americani resping finanţarea pentru închiderea Guantanamo

Senatorii americani resping finanţarea pentru închiderea  Guantanamo
Sursa foto: guantanamo
20 Mai 2009   •   03:44

Promisiunea lui Barack Obama de a închide închisoarea Guantanamo a suferit o lovitură puternică după ce Senatul a refuzat să aprobe finanţarea acestei acţiuni până ce administraţia nu oferă un plan satisfăcător ce va face cu deţinuţii de acolo.
La dezbaterile din Senat referitoare la cererea lui Obama pentru finanţarea operaţiunilor din Irak şi Afganistan, democraţii şi-au schimbat părerea şi au declarat că resping acordarea a 80 de milioane de dolari pentru departamentele de Justiţie şi Apărare necesari pentru relocarea a 240 deţinuţi de la baza americană Guantanamo, din Cuba.
De asemenea, au interzis guvernului să transfere orice deţinut pe teritoriul SUA.
Iniţiativa Senatului este identică cu cea a Camerei Reprezentanţilor şi ameninţă să paralizeze întreg planul administraţiei americane de a închide unitatea de detenţie Guantanamo până în luna ianuarie.
Deşi în ultimele săptămâni, procurorul general Eric Holder a încercat să dea asigurări celor mai sceptici parlamentari, Congresul nu a părut convins ceea ce ar putea forţa o continuare a operaţiunilor în celebra închisoare.
Obama este aşteptat joi să prezinte planul său pentru cei 240 de prizonieri, dar oficiali de la Casa Albă au recunoscut că dacă Guantanamo se închide precum este programat, peste 100 dintre aceştia vor trebui mutaţi în SUA, inclusiv 50-100 care au fost calificaţi ca fiind prea periculoşi pentru a fi eliberaţi, dar nici nu pot fi acuzaţi.
Alţi 30 vor fi eliberaţi, iar mulţi vor ajunge în alte state, deşi ţările sunt reticente în a-i primi. Până acum, Franţa şi Marea Britanie au acceptat să primească câte un fost deţinut.
80 dintre ei vor fi judecaţi, dar nu este cert ce se va întâmpla cu cei care sunt condamnaţi la închisoare, din care unii ar putea primi pedeapsa capitală.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Guantanamo Senatul american
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close