Antena 3 CNN Externe Șeful separatiștilor din Donețk nu lasă nicio șansă britanicilor condamnați să fie împușcați

Șeful separatiștilor din Donețk nu lasă nicio șansă britanicilor condamnați să fie împușcați

Șeful așa-numitei "Republicii Populare" din Donețk (RPD), Denis Pușilin, s-a pronunțat în cazul cetățenilor britanici Aiden Aslin și Shaun Pinner, condamnați la moarte de un tribunal separatist.

Șeful separatiștilor din Donețk nu lasă nicio șansă britanicilor condamnați să fie împușcați
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iun 2022   •   18:22

Găsiți vinovați de tentativă de răsturnare a puterii prin violență, cei doi au primit pedeapsa capitală săptămâna trecută și urmează să fie executați prin împușcare.

Cetățeanul marocan Brahim Saaudun a fost condamnat la moarte împreună cu britanicii.

Separatiștii i-au numit "mercenari" pe cei trei, însă familiile condamnaților și guvernul de la Kiev au confirmat că aceștia erau înrolați în armata ucraineană.

Condamnații au o lună la dispoziție pentru a face recurs.

Avocatul lor a precizat că toți doresc să apeleze la această penultimă pârghie legală de a evita să fie uciși.

Dacă recursul este respinsă, rămâne posibilitatea teoretică a grațierii.

Însă Denis Pușilin spune că nu sunt motive pentru ca sentința să nu fie dusă la îndeplinire.

Comentând posibilitatea de a-i grația pe cei trei, liderul separatist din Donețk a spus, conform presei ruse:  "Nu văd vreun motiv sau vreo necesitate pentru ca eu să iau o astfel de decizie cu privire la grațiere".

Marea Britanie și Ucraina au condamnat sentințele pronunțate în cazul celor trei, acuzând încălcarea legilor internaționale care protejează prizonierii de război.

Ucraina speră că separatiștii se vor comporta "rațional" în acest caz

Ucraina face tot posibilul pentru a salva trei cetățeni străini care au fost condamnați la moarte de un tribunal intermediar al rușilor, după ce au luptat de partea Kievului și au fost luați prizonieri.

Declarația aparține lui Fedir Venislavski, un parlamentar din Comisia parlamentară pentru securitate și apărare a legislativului din Ucraina.

"Atât Ministerul Apărării, cât și Direcția Principală de Informații, care se ocupă de schimbul de prizonieri, iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că acești cetățeni ai statelor străine... sunt salvați", spune Venislavski, conform BBC.

La rândul său, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk crede că autoritățile separatiste vor acționa în cele din urmă "în mod rațional".

"Autoritățile separatiste sunt conștiente de implicațiile ireparabile, pentru ei și pentru ruși, dacă vor lua măsuri greșite împotriva acestor trei soldați ai noștri.

Ceva îmi spune că, într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu, acești trei militari vor fi schimbați (sau vor ajunge altfel acasă)", a estimat Vereșciuk într-o postare pe internet.

×
Subiecte în articol: Denis Pușilin Aiden Aslin Shaun Pinner
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close