Antena 3 CNN Externe Servicii de informaţii: Iranul nu are capacităţi pentru fabricarea de arme nucleare

Servicii de informaţii: Iranul nu are capacităţi pentru fabricarea de arme nucleare

Servicii de informaţii: Iranul nu are capacităţi pentru fabricarea de arme nucleare
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
23 Mar 2012   •   16:52

Statele Unite, aliaţii europeni şi chiar Israelul cunosc că Iranul nu deţine arme nucleare, încă nu a decis să fabrice astfel de dispozitive şi este la mulţi ani distanţă de a deţine tehnologia fabricării unei bombe atomice, informează Reuters.
   
Aceste concluzii, extrase din interviuri cu actuali şi foşti oficiali americani şi europeni, intră în contradicţie cu dezbaterile referitoare la un posibil atac israelian împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.
   
"Ţin supa caldă, dar nu o gătesc", afirmă un oficial american de rang înalt.
   
Reuters a aflat că, în perioada 2006 - 2007, serviciile secrete americane au interceptat comunicaţii telefonice şi mesaje electronice în care Mohsen Fakhrizadeh, un personaj-cheie în cadrul programului nuclear iranian, precum şi alţi oameni de ştiinţă afirmau că programul nuclear militar iranian a fost suspendat.
   
Conform surselor americane citate de Reuters, Iranul nu dispune de nici o altă uzină de îmbogăţire a uraniului în afara celor cunoscute de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.
   
Aceste concluzii ale serviciilor de informaţii sunt în concordanţă cu poziţia preşedintelui SUA, Barack Obama, care susţine că încă este timp pentru ca sancţiunile economice să aibă efecte în cazul programului nuclear iranian.


×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close