Antena 3 CNN Externe Site-uri guvernamentale rusești, rămase fără internet | Serviciile secrete americane ar fi propus atacuri cibernetice împotriva Rusiei

Site-uri guvernamentale rusești, rămase fără internet | Serviciile secrete americane ar fi propus atacuri cibernetice împotriva Rusiei

Paginile web ale Kremlinului, Ministerului Apărării și Ministerului Afacerilor Externe sunt indisponibile și în acest moment. Se întâmplă în contextul în care serviciile secrete americane i-ar fi propus președintelui Biden un set de atacuri cibernetice împotriva Rusiei.

Site-uri guvernamentale rusești, rămase fără internet | Serviciile secrete americane ar fi propus atacuri cibernetice împotriva Rusiei
Sursa foto: Twitter/ Mamuka Kirkitadze
de Cerasela Stafie    |    24 Feb 2022   •   22:54

”Confirmat: multiple pagini web guvernamentale din Rusia, inclusiv cele ale Kremlinului şi Dumei de Stat, au intrat în ‘offline’; incidentul se produce pe fondul unei avalanşe de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei vecine”, a raportat observatorul de internet Netblocks pe contul său de Twitter.

Informația a fost confirmată de agenția EFE. Nici în acest moment respectivele site-uri web nu pot fi accesate.

În același timp, presa americană anunță că președintelui Biden i s-a propus o serie de opțiuni de atacuri cibernetice masive împotriva Rusiei, care ar putea împiedica forța ofensivă. 

Președintelui Joe Biden i s-a prezentat un meniu de opțiuni pentru ca SUA să efectueze atacuri cibernetice masive menite să perturbe capacitatea Rusiei de a-și susține operațiunile militare în Ucraina, au declarat patru persoane familiare cu deliberările pentru NBC News.

Doi oficiali ai serviciilor secrete americane, un oficial al serviciilor secrete occidentale și o altă persoană informată cu privire la această chestiune spun că nu au fost luate decizii finale, dar anunță că serviciile de informații americane și războinicii cibernetici militari propun utilizarea armelor cibernetice americane la o scară nemaiîntâlnită până acum. Printre opțiuni: întreruperea conexiunii la internet în toată Rusia, oprirea energiei electrice și modificarea comutatoarelor de cale ferată pentru a împiedica capacitatea Rusiei de a-și aproviziona forțele, au spus trei dintre surse, scrie sursa citată.

”Puteți face totul, de la încetinirea trenurilor până la căderea lor de pe șine”, a spus o persoană informată despre această problemă.
Sursele au spus că opțiunile prezentate includ răspunsuri preventive la invazia Ucrainei de către Rusia, indiferent dacă Rusia lansează propriile atacuri cibernetice asupra SUA ca răzbunare pentru sancțiuni. Majoritatea atacurilor cibernetice potențiale luate în considerare sunt concepute pentru a perturba, dar nu pentru a distruge, și, prin urmare, nu ajung la un act de război al Statelor Unite împotriva Rusiei. Sursele au precizat că ideea este de a dăuna rețelelor, nu oamenilor.

Oficialii dezbat reglementările legale în temeiul cărora ar avea loc atacurile – dacă ar fi acțiuni ascunse sau activități militare clandestine. Oricum ar fi, SUA nu ar recunoaște public efectuarea operațiunilor, spun sursele. Comandamentul cibernetic al SUA, Agenția de Securitate Națională, CIA și alte agenții ar avea un rol de jucat în operațiuni, au spus sursele.

Casa Albă nu a răspuns, inițial, cererii de comentarii a publicației NBC News. După publicare știrii, Emily Horne, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, a declarat: ”Acest raport este extrem de îndepărtat și nu reflectă ceea ce se discută, de fapt, sub nicio formă”.

Între timp, site-rile guvernamentale rusești nu funcționează de ore bune. Presa rusă nu a semnalat această problemă, dar este un subiect intens discutat pe rețelele de socializare.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close