Antena 3 CNN Externe Slovenii au întors spatele căsătoriilor homosexuale

Slovenii au întors spatele căsătoriilor homosexuale

Slovenii au întors spatele căsătoriilor homosexuale
Sursa foto: foto: freeimages.com/ibon san martin
20 Dec 2015   •   23:15

Slovenii au respins duminică cu peste 60% din voturi, în cadrul unui referendum cu o mobilizare scăzută a alegătorilor, legea care autoriza căsătoria între persoanele de același sex adoptată de deputații acestei țări în martie, potrivit rezultatelor aproape finale date publicității de comisia electorală, transmite Agerpres, citând AFP.

Cei care se opun căsătoriei homosexuale, inițiatorii referendumului, au obținut 63,12% din voturi după numărarea a 96% dintre buletine, în timp ce susținătorii legii au beneficiat de voturile a 36,88% dintre participanții la scrutin. Numai 35,65% dintre alegători au participat la referendum, ceea ce nu a împiedicat realizarea cvorumului necesar pentru validare.

Cei care se opuneau legii trebuiau să mobilizeze cel puțin 342.000 de alegători, dintr-un total de 1,7 milioane. Ei au reușit, conform informațiilor disponibile în acest stadiu, să mobilizeze 370.000 de votanți.

Slovenia este prima țară din fostul bloc comunist care a adoptat o lege care autoriza căsătoria între persoanele de același sex.

Legea a fost adoptată cu o largă majoritate de Parlament cu voturile stângii și ale partidului centrist al prim-ministrului Miro Cerar și aceasta acorda cuplurilor de homosexuali și de lesbiene aceleași drepturi ca și celor heterosexuale, printre care și pe cel de adopție, punctul cel mai contestat de opozanții acestui text legislativ.

Papa Francisc a pledat în această săptămână pentru un "nu" la referendum, cerându-le slovacilor să susțină "familia, structura de referință a vieții în societate". În micul stat UE de două milioane de locuitori, opozanții căsătoriei homosexuale au fost susținuți de opoziția de dreapta și de Biserica catolică.

Legea votată în martie a redefinit căsătoria drept "uniunea pe viață a două persoane indiferent de sexul lor". După victoria taberei "nu", codul familiei ar urma să revină la formula inițială și să limiteze drepturile homosexuale la o uniune civilă, în vigoare de mai mulți ani.

Organizarea referendumului a suspendat aplicarea legii și niciun cuplu homosexual nu apucat să se căsătorească în fața legii. Prim-ministrul Miro Cerar și președintele Borut Pahor au susținut tabăra lui "da".

×
Subiecte în articol: slovenia
Parteneri
Alimentul redevenit în vogă pentru tânăra generație
x close