Antena 3 CNN Externe Şoc în Coreea de Nord: toate tranzacţiile cash blocate pentru schimbarea monedei

Şoc în Coreea de Nord: toate tranzacţiile cash blocate pentru schimbarea monedei

Şoc în Coreea de Nord: toate tranzacţiile cash blocate pentru schimbarea monedei
Sursa foto: bani coreeni
03 Dec 2009   •   22:44

Toate tranzacţiile cash din Coreea de Nord au fost îngheţate după decizia şoc a guvernului de a reevalua moneda naţională cu scopul de a limita economia liberă.
În capitala Phenian, doar câteva magazine ce permiteau tranzacţii în valute străine, patronate de elite şi de mica populaţie străină, au fost deschise. Toate celelalte companii şi servicii pe bază de cash, incluzând pieţe, transport în comun, sau frizerii au fost suspendate până ce reevaluarea este încheiată săptămâna viitoare.
A existat confuzie în Coreea de Nord după anunţul măsurii, ce cere coreenilor să schimbe actualele bancnote cu unele noi, la o rată de schimb de unu la 100, eliminând două zerouri din valoare. În plus există o limită de 100.000 de won (circa 500 euro) per familie, ceea ce înseamnă că oricine cu averi în cash mai mari îşi va vedea economiile dispărute.
Anunţul a venit luni, prin intermediul sistemul de transmisie prin cablu, care ajunge în toate casele din Coreea de Nord şi rezervat anunţurior publice şi propagandei de stat. Deşi nu a apărut în presa de stat, a fost confirmată a doua zi în briefinguri cu diplomaţii străini din Phenian.

Unele relatări sugerează că, după proteste ale elitei, limita de schimb în cash a fost dusă la 150.000 won, plus 300.000 won în depozite bancare, care vor fi preschimbate după analizarea sursei.

Iniţiativa are aparent două scopuri. Să controleze inflaţia prin cantitatea de bani în circulaţie, iar în al doilea rând să distrugă averile comercianţilor de pe piaţa neagră, a valutiştilor şi a altora care au profitat de o economie de piaţă lilberă ce se naşte în Coreea de Nord.
Coreenii care predau banii acum, vor primi noua monedă abia săptămâna viitoare, timp în care nu vor putea cumpăra nimic, ceea ce a provocat îngrijorare printre organizaţiile umanitare pentru starea de sănătate a coreenilor care nu au destule rezerve de mâncare pentru a traversa această perioadă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close