Antena 3 CNN Externe Soldații ruși de la Cernobîl sunt tratați pentru otrăvire cu radiații în Belarus

Soldații ruși de la Cernobîl sunt tratați pentru otrăvire cu radiații în Belarus

Trupele ruse de la Cernobîl sunt tratate pentru radiații în Belarus, a susținut un angajat al agenției de stat ucrainene care supraveghează zona de excludere.

Soldații ruși de la Cernobîl sunt tratați pentru otrăvire cu radiații în Belarus
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    31 Mar 2022   •   13:20

Yaroslav Yemelianenko a declarat ieri că „un alt lot de ruși” a fost dus la „Centrul de medicină cu radiații din Gomel” pentru tratament.

Aceasta vine după ce lucrătorii centralei nucleare au declarat că sosirea soldaților ruși la Cernobîl fără echipament anti-radiații, când forțele Moscovei au capturat locul luna trecută, a fost „sinucigașă”.

Cel puțin șapte autobuze cu soldați ruși au ajuns săptămâna aceasta la Centrul Republican Științific și Practic pentru Medicină Radiațională și Ecologie Umană din Gomel, potrivit unui canal Telgram de știri din Belarus, potrivit The Daily Mail.

Yemelianenko a spus că soldații s-au îmbolnăvit pentru că nu au respectat regulile de protecție ale centralei nucleare de la Cernobîl și a zonei extrem de toxică din jur cunoscută sub numele de Pădurea Roșie.

„Cu o inteligență minimă aceste consecințe ar fi putut fi evitate”, a spus el, adăugând că protecția împotriva radiațiilor este „obligatorie, deoarece radiația este fizică – funcționează fără a ține cont de grade sau de naționalitate”

Soldații ruși au condus luna trecută fără echipament de protecție prin Pădurea Roșie, ridicând nori de praf radioactiv care ar putea provoca radiații interne în corpurile lor.

Cei doi lucrători ucraineni care au vorbit cu Reuters erau de serviciu când tancurile rusești au intrat în Cernobîl pe 24 februarie și au preluat controlul asupra șantierului, unde personalul este încă responsabil pentru depozitarea în siguranță a combustibilului nuclear uzat și pentru supravegherea rămășițelor din beton ale reactorului.

Ambii bărbați au spus că au văzut tancuri rusești și alte vehicule blindate deplasându-se prin Pădurea Roșie, care este partea cea mai contaminată radioactiv a zonei din jurul Cernobîlului, la aproximativ 65 de mile nord de Kiev.

Situl și-a primit numele atunci când zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia din 1986, una dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă oricui nu lucrează acolo sau are permisiuni speciale, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată, încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

Convoiul militar rus a trecut prin zonă, au spus cei doi angajați. 

„Un convoi mare de vehicule militare a condus pe un drum chiar în spatele unității noastre și acest drum trece pe lângă Pădurea Roșie”, a spus una dintre surse.

Convoiul a ridicat o coloană mare de praf. Mulți senzori de radiații au arătat niveluri depășite”, a spus el.

Valery Seida, director general interimar al uzinei de la Cernobîl, nu se afla acolo în acel moment și nu a fost martor la intrarea convoiului rus în Pădurea Roșie, dar a spus că i s-a comunicat de către martori că vehiculele militare rusești circulau peste tot în zona de excludere și că ar fi putut trece prin Pădurea Roșie.

Nimeni nu merge acolo... pentru numele lui Dumnezeu. Nu este nimeni acolo”, a declarat Seida pentru Reuters.

El a spus că lucrătorii de la fabrică le-a spus personalului de serviciu rus că ar trebui să fie precauți cu privire la radiații.

După sosirea trupelor ruse, cei doi angajați ai fabricii au lucrat aproape o lună împreună cu colegii până când li s-a permis să plece acasă săptămâna trecută, când comandanții ruși au permis trimiterea unor înlocuitori pentru o parte din personal.

Între timp, Norvegia le-a spus cetățenilor săi să „șteargă de praf” buncărele din Războiul Rece și să facă provizii de medicamente contra radiațiilor în cazul unei scurgeri radioactive de la centrala nucleară Cernobîl.

Ministrul apărării din Oslo, Odd Roger Enoksen, a avertizat cetățenii că un dezastru nuclear ar putea aduce materiale radioactive peste Norvegia „dacă vântul bate în această direcție”.

El a spus că civilii vor primi un preaviz de 72 de ore pentru a-și pregăti buncărele și că „dacă le folosesc pentru depozitare acum trebuie să facă un plan pentru a le goli”.

De asemenea, Enoksen a îndemnat cetățenii să stocheze medicamente contra radiațiilor pentru copii.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Belarus Cernobîl
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close