Antena 3 CNN Externe Rușii au trecut cu tancurile prin Pădurea Roșie de la Cernobîl și au ridicat un nor de praf radioactiv

Rușii au trecut cu tancurile prin Pădurea Roșie de la Cernobîl și au ridicat un nor de praf radioactiv

În zona de excludere de la Cernobîl, trupele ruse care au preluat controlul centralei nucleare s-au deplasat cu vehicule blindate, fără echipament de protecție împotriva radiațiilor, prin zona foarte toxică Pădurea Roșie și au ridicat un nor de praf radioactiv.

Rușii au trecut cu tancurile prin Pădurea Roșie de la Cernobîl și au ridicat un nor de praf radioactiv
Sursa foto: Twitter/IamDanielRamosS
de Alexandra Ionescu    |    29 Mar 2022   •   12:29

Centrala are în continuare angajați care se asigură că deșeurile nucleare sunt depozitate în siguranță și care supraveghează rămășițele de beton ale reactorului care a explodat în 1986. Doi dintre aceștia au spus, pentru Reuters, că au văzut cum mai multe tancuri și vehicule blindate aparținând armatei lui Vladimir Putin au traversat Pădurea Roșie fără nicio protecție.

“Soldații ruși care au capturat locul dezastrului nuclear de la Cernobîl și-au condus vehiculele blindate fără protecție împotriva radiațiilor printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roșie”, ridicând nori de praf radioactiv, au declarat lucrătorii de la fața locului.

”Este un gest sinucigaș pentru soldați,  deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat ar putea provoca radiații interne în corpul lor.

Armata rusă a declarat, după capturarea centralei, că radiațiile erau în limite normale și că acțiunile lor au împiedicat posibile „provocări nucleare” ale naționaliștilor ucraineni. Rusia a negat anterior că forțele sale au pus în pericol instalațiile nucleare din interiorul Ucrainei.

Situl și-a primit numele atunci când zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia din 1986, una dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă oricui nu lucrează acolo sau nu are permisiune specială, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată, încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

Agenția de Stat pentru Managementul Zonei de Excluziune a Ucrainei a declarat pe 27 februarie că ultima înregistrare pe care o avea asupra unui senzor din apropierea depozitelor de deșeuri nucleare, înainte de a pierde controlul asupra sistemului de monitorizare, a arătat că doza absorbită de radiații a fost de șapte ori mai mare decât în ​​mod normal. .

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat pe 25 februarie că nivelurile de radiații de la situl de la Cernobîl au ajuns la 9,46 microsievert pe oră, dar au rămas „într-un interval de operare” înregistrat în zona de excludere din momentul creării și nu a reprezentat nicio amenințare pentru populația generală.

Nivelurile de siguranță, conform standardelor AIEA enumerate pe site-ul oficial al agenției, sunt de până la 1 milisievert pe an pentru populația generală și de 20 de milisievert pe an pentru cei care se ocupă de radiații în mod profesional - unde 1 milisievert este egal cu 1.000 de microsievert.

Pe 9 martie, AIEA a declarat că a încetat să mai primească date de monitorizare de la situl de la Cernobîl. 

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close