Antena 3 CNN Externe Spania, la un pas de a solicita ajutor extern. Germania sfătuieşte guvernul de la Madrid să mai aştepte

Spania, la un pas de a solicita ajutor extern. Germania sfătuieşte guvernul de la Madrid să mai aştepte

Spania, la un pas de a solicita ajutor extern. Germania sfătuieşte guvernul de la Madrid să mai aştepte
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
02 Oct 2012   •   12:21

Autorităţile spaniole sunt pe punctul de a solicita ajutor extern pentru finanţele publice de la ţările din zona euro. Spaniolii doresc să înceapă demersurile în acest sens chiar din weekendul următor, însă Germania a semnalat că guvernul de la Madrid ar trebui să aştepte, au declarat, pe surse, oficiali europeni.
   
Conform CNBC, unii parteneri din zona euro şi pieţele financiare presează Spania să ceară un program de ajutor economic care să declanşeze achiziţii de obligaţiuni de către Banca Centrală Europeană. "Spaniolii ezită un pic, dar acum sunt gata să ceară ajutyor extern", a declarat o sursă. Schimbarea poziţiei Spaniei a fost confirmată de trei alţi oficiali europeni de nivel înalt, tot pe surse.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a precizat că Spania ia toate măsurile potrivite pentru a-şi depăşi problemele fiscale şi nu are nevoie de sprijin financiar.
   
Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, preferă să evite să ceară unui parlament tot mai retricent să aprobe pachete de ajutor separate pentru ţări din zona euro.
   
"Nu are sens să trimiţi în Bundestag una câte una decizii aşteptate în cazul Greciei, Ciprului şi posibil Spaniei. Punerea acestora la pachet are sens, din cauza conţinutului dar şi politic", a spus sursa germană.

La mijlocul lunii septembrie, miniştrii de Finanţe din zona euro au avut un schimb tensionat de replici în cadrul reuniunii din Cipru. Schaeuble le-a spus omologilor săi că Berlinul nu poate trece prin parlament un pachet de ajutor pentru Spania atât de repede după aprobarea finanţării de până la 100 de miliarde de euro pentru băncile spaniole în iulie.
   
Întrebat despre informaţiile privind îndemnurile ca Spania să aştepte, un purtător de cuvânt al executivului german a declarat că fiecare ţară ia decizii proprii şi că statul german nu presează într-o direcţie sau alta.
   
Un apropiat al premierului Spaniei a afirmat că nu are cunoştinţă despre un veto al Germaniei în privinţa unei cereri de ajutor.



   


×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close