Antena 3 CNN Externe Spania. Mecanicul trenului deraiat a fost lăsat în libertate şi inculpat

Spania. Mecanicul trenului deraiat a fost lăsat în libertate şi inculpat

Spania. Mecanicul trenului deraiat a fost lăsat în libertate şi inculpat
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    29 Iul 2013   •   07:36
Mecanicul trenului care a deraiat miercuri la Santiago de Compostela, un accident soldat cu 79 de morţi, a fost inculpat duminică "pentru 79 de fapte de omucidere prin imprudenţă" şi eliberat sub control judiciar, a anunţat un tribunal regional din Galicia.
 
Francisco Jose Garzon Amo, în vârstă de 52 de ani, este suspectat că nu a frânat la timp, la intrarea într-un viraj periculos, în care viteza este limitată la 80 de kilometri pe oră.
 
După ce a fost audiat de un judecător de la un tribunal din Santiago, mecanicul a fost "inculpat pentru 79 de fapte de omucidere şi un anumit număr de fapte care au antrenat răniri, toate comise prin neglijenţă profesională", a anunţat tribunalul într-un comunicat, potrivit Mediafax.
 
Totuşi, mecanicul Francisco Jose Garzon a fost eliberat, judecătorul apreciind că nu există un "risc să fugă sau să distrugă probe".
 
În schimb, el trrebuie să se prezinte la tribunal săptămânal, nu va putea să părăsească teritoriul spaniol timp de şase luni fără autorizaţie judiciară, iar licenţa de mecanic de tren i-a fost retrasă pentru aceeaşi perioadă.
 
Mecanicul a fost arestat joi, în timp ce, uşor rănit, se afla la spital, şi a fost plasat în detenţie preventivă "pentru presupuse fapte de omucidere prin imprudenţă". El a sosit duminică la tribunal, încătuşat, într-o maşină de poliţie.
 
Potrivit unei comunicări radio cu gara, chiar înainte de accident, Francisco Jose Garzon, un feroviar experimentat, a recunoscut că mergea cu o viteză de 190 de kilometri pe oră, în loc de 80.
 
Accidentul s-a soldat cu 79 de morţi. Duminică erau spitalizaţi 70 de răniţi, dintre care 22 în stare gravă.
 
O scurtă înregistrare video difuzată joi de o publicaţie pe Internet surprinde un tren care merge cu viteză mare la intrarea într-o curbă periculoasă, după care iese de pe şine şi se culcă pe o parte.

×
Subiecte în articol: accident Spania
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close