Antena 3 CNN Externe Spionajul american consideră că Iran continuă cercetarea armei nucleare

Spionajul american consideră că Iran continuă cercetarea armei nucleare

Spionajul american consideră că Iran continuă cercetarea armei nucleare
Sursa foto: iran nuclear
20 Ian 2010   •   09:42

Agenţiile american de spionaj care strâng date despre Iran primesc dovezi din ce în ce mai multe că Teheran continuă dezvoltarea de arme nucleare, dar mai durează până îşi va relansa pe deplin programul bombei atomice, arătau oficiali americani.

Analişti ai serviciilor de informaţii au efectuat o analiză informativă naţională - NIE, ce ar urma să aducă SUA în concordanţă cu aliaţii europeni în privinţa stadiului programului nuclear iranian.
Principala estimare a NIE 2007-- că Iran şi-a oprit creare armei nucleare şi procesul de înarmare, ca şi conversia uraniului şi a activităţilor de îmbogăţire a uraniului în 2003 -- au fost de mult contestat de agenţiile europene de spionaj.

Oficialii americani subliniau că cel puţin unele din analizele din 2007 trebuie revizuite. Dar ei se aşteaptă la schimbări de nuanţă şi nu complete în noul NIE, care este aşteptat în câteva săptămâni.
"Practic, vorbim de reluarea cercetării- nu despre faptul că iranienii merg cu viteză maximă înainte cu programul bombei," arăta un oficial american.
Dosarul revizuit ar putea ajuta Washington să îşi susţină cauza în faţa Consiliului de Securitate al ONU pentru noi sancţiuni contra Teheranului.
NIE cuprinde opinia consensuală a agenţiilor americane de informaţii.
În versiunea declasificată pe 2007 a NIE pentru Iran, comunitatea de informaţii era "pe deplin încrezătoare" că Teheran oprise programul nuclear în toamna anului 2003.
Analiştii cred că cercetarea extinsă în domeniul armelor nucleare a Teheranului înseamnă că acesta doreşte să fie pregătit dacă doreşte pe viitor să adopte o direcţie mai agresivă spre bomba nucleară.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: program nuclear iranian
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close