x close

Spioni ruşi „specializaţi în asasinate şi sabotaj”, descoperiţi la granița României

de A.M.P    |    10 Ian 2020   •   12:02
Spioni ruşi „specializaţi în asasinate şi sabotaj”, descoperiţi la granița României 482 Foto: Pixabay

Doi dintre cei 15 agenţi ai Serviciului de informaţii militar rus GRU, despre care la sfârşitul anului trecut a scris publicaţia franceză Le Monde că ar fi folosit Alpii francezi ca bază pentru operaţiuni în toată Europa, au trecut şi prin Republica Moldova în anul 2014.

Potrivit Deschide.md, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (SIS) a confirmat că unele nume din lista respectivă se află în vizorul instituţiei, doi dintre agenți fiind observaţi şi în Republica Moldova, în toamna anului 2014, potrivit unor surse care au dorit să rămână anonime.

"Aceştia au intrat în Republica Moldova prin punctul de trecere a frontierei de pe Aeroportul Internaţional Chişinău şi au stat mai multe zile în Capitală, ducându-se şi în Transnistria. Vizita unuia dintre ei a avut loc înainte ca autorităţile de la Chişinău să semneze Acordul de asociere cu UE, iar cel de al doilea a venit imediat după semnarea Acordului', a declarat sursa anonimă.

La solicitarea Deschide.md, SIS a confirmat că unele nume din lista "Le Monde' sunt în vizorul instituţiei, însă a refuzat să precizeze care anume.

"SIS a examinat solicitarea Dumneavoastră cu privire la informaţia apărută în publicaţia franceză 'Le Monde', prin care se anunţa că serviciile speciale occidentale au descoperit în Munţii Alpi din Franţa un grup de 15 spioni ai Serviciului Militar de Informaţii al Rusiei (GRU) specializat în asasinate şi sabotaj, şi care a acţionat în ultimii ani în mai multe ţări, inclusiv în Republica Moldova, şi vă comunică că instituţia desfăşoară continuu activităţi focusate pe identificarea şi contracararea stărilor de risc la adresa securităţii naţionale", se menţionează în comunicatul SIS trimis Deschide.md.

"Cât priveşte datele despre persoanele menţionate în interpelare, specificăm că unele nume se află în atenţia SIS, însă ţinând cont de restricţiile legislative ce protejează informaţiile în curs de investigare, suntem în imposibilitatea de a furniza detalii pe marginea acestui subiect", afirmă SIS.

Citeşte mai multe despre:

spion republica moldova spioni rusi
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati