Antena 3 Externe Stare de urgenţă în Peru, după ce vulcanul Ubinas a erupt de şapte ori de la începutul lunii

Stare de urgenţă în Peru, după ce vulcanul Ubinas a erupt de şapte ori de la începutul lunii

de M.T.    |    13 Sep 2013   •   10:27
Stare de urgenţă în Peru, după ce vulcanul Ubinas a erupt de şapte ori de la începutul lunii

Peru a decretat, joi, starea de urgenţă în nouă districte ale departamentului Moquegua, sudul ţării, după şapte erupţii ale vulcanului Ubinas înregistrate de la începutul lunii, informează AFP, citată de Agerpres.

Starea de urgenţă a fost decretată pe o perioadă de 60 de zile şi va permite implementarea unor măsuri de evacuare ale localităţilor aflate în jurul vulcanului, cel mai activ din Peru.

Ubinas, care are o înălţime de 5.672 de metri, a intrat în erupţie la 1 septembrie, eliminând în aer nori de cenuşă, gaze toxice şi coloane de fum până la 2.500 de metri deasupra craterului, potrivit Institutului de geofizică din cadrul Universităţii San Augustin din Arequipa.

Totuşi, în ultimele trei zile, „vulcanul nu a înregistrat nicio activitate şi nu mai elimină cenuşă”, a declarat vulcanologul Victor Aguilar.

Conform unor informaţii ale Institutului geologic minier, aceste erupţii ar fi o consecinţă a căderilor abundente de zăpadă înregistrate în ultimele săptămâni în sudul ţării.

În 2006, o reluare a activităţii vulcanului a provocat evacuarea mai multor localităţi.

Din anii 1550, vulcanul Ubinas a avut cel puţin 25 de erupţii majore.

Circa 40 de vulcani, majoritatea activi, sunt concentraţi de-a lungul departamentului Moquegua şi în regiunile vecine Arequipa şi Tacna.

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close