Antena 3 CNN Externe Rusia se teme că SUA ar putea lansa împotriva sa un atac nuclear surpriză

Rusia se teme că SUA ar putea lansa împotriva sa un atac nuclear surpriză

Rusia se teme că SUA ar putea lansa împotriva sa un atac nuclear surpriză
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
27 Apr 2017   •   08:17

Statul Major rus consideră că SUA ar putea lansa împotriva Rusiei un atac nuclear surpriză de la bazele scutului antirachetă american care încercuiesc teritoriul rusesc, a afirmat miercuri general-locotenentul Viktor Poznihir, şeful adjunct pentru operaţiuni al Statului Major rus , în cadrul celei de-a VI-a Conferinţe pe probleme de securitate de la Moscova, relatează RIA Novosti şi posturile de televiziune Zvezda şi Rossia-24.

"Prezenţa bazelor americane antirachetă în Europa şi a navelor cu echipamente antirachetă în apele mărilor şi oceanelor în apropierea teritoriului rusesc creează o componentă puternică mascată care permite lansarea unui atac surpriză cu rachete nucleare asupra teritoriului Federaţiei Ruse", a afirmat generalul Viktor Poznihir.

Sistemul de apărare antirachetă al SUA dispune de mijloace de detectare a lansărilor de rachete balistice ruseşti, a declarat generalul Poznihir, în prima zi a lucrărilor forumului de la Moscova, care s-a axat pe problema scutului antirachetă american în Europa.

Potrivit acestuia, creşterea potenţialului scutului antirachetă american încurajează cursa înarmării şi obligă celelalte ţări să ia măsuri pentru a riposta. Desfăşurarea scutului antirachetă american rupe echilibrul înarmării nucleare şi complică dialogul pentru dezarmarea nucleară.

Toate obiectivele strategice din partea europeană a Rusiei vor ajunge în raza de acţiune a componentelor sistemului de apărare antirachetă american din Polonia, în cazul în care acestea vor fi echipate cu rachete de croazieră "Tomahawk", a declarat, la rândul său, şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, la aceeaşi conferinţă.

"Structura acestui sistem include complexul antirachetă terestru Aegis Ashore (AAMDS) din România şi se fac eforturi intense pentru desfăşurarea unor instalaţii antirachetă în 2018 în Polonia", a spus generalul Gherasimov, susţinând că la baza din România ar fi instalate rampe universale din care pot fi efectuate nu numai interceptări antirachetă, ci şi lansări de rachete de croazieră de tipul "Tomahawk". Acelaşi tip de elemente ar urma să fie instalate şi în Polonia, a indicat el, apreciind că, astfel, "toate obiectivele strategice situate în partea europeană a Rusiei se vor afla în raza de acţiune a rachetelor de croazieră".

Generalul rus a mai spus că desfăşurarea sistemului antirachetă NATO reprezintă un factor de tensiune în Europa, iar Rusia trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a riposta faţă de această evoluţie.

"Această cantitate de arme antirachetă reprezintă o ameninţare serioasă pentru potenţialul de descurajare al
Rusiei, mai ales având în vedere modernizarea actuală a sistemelor de apărare antirachetă", a adăugat generalul Gherasimov.

"Important însă este că Europa nu devine mai sigură în urma implementării elementelor de apărare antirachetă", a afirmat şeful Statului Major rus.

Prezent la lucrările forumului, ce se va încheia joi, şeful Institutului central ştiinţific al trupelor aerospaţiale ruse, generalul Serghei Iagolnikov, a comentat că sistemul antirachetă al SUA ar putea doborî rachetele balistice intercontinentale ruseşti (ICBM) în secunda a 150-a de la lansare.

În ultimii 15 ani, SUA au cheltuit în domeniul apărării antirachetă circa 130 miliarde de dolari, Pentagonul intenţionând să aloce în următorii cinci ani alte 55 miliarde. Rusia se teme că în acest ritm SUA vor avea până în 2020 mai mulţi interceptori de rachete decât va avea Rusia focoase pe rachetele sale balistice intercontinentale, comentează canalul Zvezda.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Rusia
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close